TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Leitner, Henry D.

Geboortedatum:
15 maart 1916 (Augusta/Georgia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 februari 1945 (Fukuoka, Japan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
91st Infantry Division
Toegekend op:
9 maart 1942
General Orders No. 15
Kapitein Henry D. Leitner vd 91ste divisie kreeg de Silver Star toegekend voor dapperheid in actie op 19 januari 1942 op Bataan, Filipijnen, samen met andere onderscheidingen.
Eervolle vermelding;"
De Silver Star eervolle vermelding is toegekend aan kapitein Henry D. Leitner, Infanterie, USAFFE, voor dapperheid in actie op 19 januari 1942 tegen de gewapende vijand van de US.
Op deze datum had Kapitein Leitner de leiding over Compant D, 92nd Infantry, (PA) USAFFE, in actie in de jungle ten noorden van K.P.170 op de Moron-Bagac Road, Bataan, P.I.
Hij kreeg bericht, dat vijandige eenheden doorgedrongen waren op zijn rechter achterflank, waardoor geen berichten meer doorgegeven konden worden.
Hij nam onmiddellijk bevel over een mitrailleur peloton en een groep vrijwillige soldaten met geweren en leidde hen door de jungle en over bergachtig terrein naar een positie om de vijandelijke troepen onder vuur te nemen.
Gedurende de hele middag leidde kapitein Leitner onder vijandelijk vuren zonder zich te bekommeren voor zijn eigen veiligheid de positie en de beschieting door zijn wapens.
Door deze tomeloze energie, zijn leiders kwaliteiten voorkwam genoemde moedige actie dat de vijand verder kon doordringen in dit gebied.

Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • Foto 1: Nade Haley
  • - Een brief geschreven naar de moeder van Nade Haley, Henry Leitners vrouw - Melville C.Leitner - van Lewis Edelstein, CWO, USA, Adjudant praat over de onderscheidingen

Foto