TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cooper, Gordon Beresford

Geboortedatum:
13 maart 1914 (Portsmouth/Hampshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
19 december 2006
Dienstnummer:
747951 (NCO)/125352 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Na het doorlopen van school werkte Gordon Cooper in de slagerij van zijn familie maar meldde zich bij de R.A.F.V.R. en werd kort na het begin van de oorlog opgeroepen.
In 1941 en 1942 vloog Cooper als navigator in Wellington bommenwerpers boven het Europese strijdtoneel. Tegen het einde van de oorlog vloog hij in Liberators in het Verre-Oosten.
De missie die hij zich het best herinnert was die waar hij hielp met het afwerpen van medische voorraden voor 6.00 krijgsgevangenen die door de Japanners in de gevangenis van Rangoon vast werden gehouden. Dit was een vlucht met grote moeilijkheden voor de navigatie. Van de zes vliegtuigen die uit India vertrokken was het toesatel van Cooper het enige dat boven het doel verscheen. Van de andere wordt gedacht dat ze in de bergen zijn neergestort voordat ze Rangoon bereikten.
Terwijl het toestel boven de gevangenis vloog en de goederen afwierp, zagen ze op het dak van het gebouw: "Japs gone, Extract digit", wat betekende dat de Japanse troepen Rangoon hadden verlaten en de gevangen in vrijheid waren hoewel ze dringend medische hulp nodig hadden.
In totaal voltooide hij twee operationele tours bij No 99 Squadron en bij een gelegenheid moest hij boven de jungle springen en gebruikte de kaart op zijn zijden sjaal om naar de basis terug te komen.
Cooper was ook een actieve en getalenteerde amateurschilder. Hij werkte voornamelijk in olie- en waterverf en concentreerde zich op traditionele Engelse landschappen en zeegezichten.

Bevorderingen:
2 juni 1942: Pilot Officer on Probation (emergency)
2 december 1942: Flying Officer (war sub)
2 juni 1944: Flight Lieutenant (war sub)
23 januari 1952: Appointment to commission as Flying Officer
3 maart 1955: commission resigned

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 99 (Madras Presidency) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
19 oktober 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto