Apollot, Francois

  Nationaliteit:
  Franse (1870-heden, Republiek)

  Biografie

  Legionsoberscharführer François Apollot diende aanvankelijk als matroos aan boord van het linieschip "Provence in juli 1940. Na de Birtse aanval op de Marine Nationale te Mers El Kebir in Algerije op 3 juli 1940, verliet hij de Franse marine en nam hij dienst bij de Kriegsmarine. Hij werd toegewezen aan de Schiffsstammabteilung 28 in Sennheim ("Cernay" in Alsace, Frankrijk), en later in Duisburg. Apollot diende als peloton leider bij de 4.Kompanie, geleid door Oberleutnant zur See Hochhaus.
  In september 1944 ging hij bij de Waffen-SS en werd hij aangesteld als Legions-Oberscharführer bij de Wehrausbildungskompanie, ook wel bekend als "Compagnie d'Honneur". Tijdens de laatste gevechten in Berlijn, diende Apollot als peloton leider bij de Divisionskampfschule der 33.Waffen-Grenadierdivision der SS "Charlemagne" (französische Nr.1). Tijdens een Sovjet doorbraak aan de Wilhelmstrasse, vernietigde hij persoonlijk 6 tanks en hield daarmee tijdelijk de SOvjet opmars tegen.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Legion-Unterscharführer
  Eenheid:
  33.Waffen-Grenadier-Division der SS "Charlemagne" (französische Nr. 1)
  Toegekend op:
  29 april 1945
  Bijzonderheden:
  Onderscheiding verleend door SS-Brigadeführer Mohnke in de Reichs Kanzlerei tussen 20 en 30 april 1945. Verlening vastgesteld door onderzoek van de Ordensgemeinschaft der Ritterkreuzträger. Van de toekenning is geen bewijs terug te vinden in het Bundesarchiv.
  Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

  Bronnen

  • Foto 1: onbekend
  • Foto: Onbekend
  • - Marcelot P., Ritterkreuzträger der Waffen SS und Polizei, éditions de l'homme libre, ISBN 2-912104-43-2, 2006
   - Norwegians in the Waffen-SS

  Foto