TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koning, de, Pieter

    Geboortedatum:
    5 april 1888 (Papendrecht, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    14 januari 1959 (Papendrecht, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Pieter de Koning, schuilnaam "Ouwe Piet" was werkzaam in de Griendhandel en had daarvoor een aantal griendgebieden in de Biesbosch gepacht. Zodoende kende hij de Biesbosch als zijn broekzak. Tijdens de bezetting raakten hij, maar ook zijn gezin al snel betrokken bij het verzet. Zij zorgden voor onderdak van Geallieerde piloten en hielpen ook andere onderduikers o.a. in de ark die zij in de Biesbosch hadden liggen.

    In de laatste Oorlogswinter ontstond de behoefte aan een geregelde verbinding tussen het bezette- en het bevrijde deel van Nederland. Zo kwamen er vooral vanuit Sliedrecht en Werkendam diverse routes door de Biesbosch naar Drimmelen en Lage Zwaluwe. Behalve de crossers van de bekende "Groep Albrecht" waren er ook andere crossers uit o.a. Hardinxveld en Papendrecht actief. Zo ontstond in Papendrecht het zogenaamde "Lijntje van De Koning".

    In een circa 6 uur durende tocht vol gevaren brachten Pieter de Koning en zijn zoons met roeiboten en kano’s talloze mensen vanuit zijn huis in Papendrecht naar Lage Zwaluwe in het bevrijde Zuiden. Dat waren Geallieerde Piloten of Engelse Militairen die na Market Garden waren ontkomen, maar ook Koeriers en andere mensen die de overtocht wilden maken. Op de terugtocht waren de boten gevuld met medicijnen, wapens en voedsel.

    Tijdens de laatste crossing waren dat zelfs tegelijk 10 roeiboten gevuld met mensen waarbij zich gedurende de tocht ook nog andere boten aansloten. Bescheiden als hij was heeft Pieter de Koning nooit bijgehouden hoeveel mensen zij hadden overgebracht, maar het zijn er waarschijnlijk honderden geweest.

    Op de plaats aan het Oosteind in Papendrecht waar ooit zijn huis stond is tegenwoordig een bord geplaatst dat herinnerd aan Pieter de Koning en zijn "Lijntje De Koning".

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    18 januari 1947
    Presidential Medal of Freedom
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    8 juli 1948
    King's Medal for service in the cause of Freedom

    Bronnen

    Foto's