TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bakker, Jacobus (Co)

Geboortedatum:
4 oktober 1912 (Sliedrecht, Nederland)
Overlijdensdatum:
23 december 1961 (Sliedrecht, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jacobus "Co" Bakker, schuilnaam Alblas, had in Sliedrecht een winkel in elektroartikelen en was maakte deel uit van de Sliedrechtse KP en de Groep Albrecht. In de nacht van 5-6 november 1944 maakte hij samen met een andere crosser (Bertus van Gool) de eerste tocht per roeiboot van Sliedrecht naar Drimmelen. Zo stippelden zij voor de groep Albrecht de route uit voor een vaste verbindingslijn die uiteindelijk in hoofdzaak liep tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe en van Werkendam naar Drimmelen.
Deze verbindingslijn diende voor het overbrengen van berichten die bestemd waren voor het Nederlandse Bureau Inlichtingen. Ook werden er honderden personen, waaronder geallieerde piloten of na de Slag om Arnhem achtergebleven militairen overgebracht. Op de terugweg namen zij voedsel en medicijnen (vooral Insuline) mee waar dringend behoefte aan was. Als kopman van de Linie-crossers in Sliedrecht heeft Co Bakker 25 keer de overtocht gemaakt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Eenheid:
Groep Albrecht, Nederlands Verzet
Toegekend op:
30 augustus 1948

Koninklijk Besluit No. 8, dd. 30 augustus 1948.
Bronzen Leeuw (BL)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Verzetsherdenkingskruis (VHK)

Bronnen