TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Etheridge, Albert Edward

    Geboortedatum:
    6 mei 1916 (Forest Hill/Londen, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    27 mei 1991
    Dienstnummer:
    6913223
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Nadat hij op 12 juni 1934 op 18 jarige leeftijd bij de Rifle Brigade was gekomen, diende hij de eerste twee jaar in Engeland en kwam later op diverse plaatsen in actie waaronder Malta (1936-1937), India (1937-1939) en daarna in Palestine tot aan het uitbreken van de oorlog. Hij bleef in Palestina tot hij aangenomen werd in het nieuw geformeerde 10th Battalion, 4 Parachute Brigade en diende daarmee in Libië, Noord-Afrika en Italië voordat hij in december 1943 naar Engeland terugkeerde. Etheridge werd met de 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British 1 Airborne Corps naar Nederland gestuurd en sprong af bij Arnhem de dag voordat het bataljon landde.
    Na de gevechten zat Etheridge opgesloten in de kelder van een huis, hij ontsnapte en herkreeg zijn vrijheid door de Rijn over te zwemmen. Hij keerde direct na de oorlog naar Arnhem terug om deel te nemen aan het maken van de film "Theirs is the glory" waarin hij een kort moment van sterrenstatus beleefde; hij zei een zin terwijl hij water uit een verwarmingsradiator tapte.
    Hij stierf op 75 jarige leeftijd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Private (Soldaat)
    Eenheid:
    "B" Company, 10th Parachute Battalion, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    20 september 1945
    Uitgereikt voor:
    Operatie Market Garden
    Aanbeveling:
    Op 18 september 1944, toen 4 Brigade bij Arnhem afsprong ontdekten ze dat de Duitsers grote delen van het landingsgebied bestreken met mitrailleur- en mortiervuur. 10 Battalion ontdekte dat de Duitsers de verzamelplaats van het bataljon bezet hielden en de bevelvoerend officier van B Company kreeg opdracht de plek aan te vallen en te zuiveren. Private Etheridge van B Company was de dag ervoor met de kwartiermakers afgesprongen en, zich realiserend dat het rendez vous bezet was, verkende hij het. Hij was dus in staat zijn compagniescomnmandant een nauwkeurig en waardevol beeld van de situatie te verschaffen toen hij aankwam. Tijdens de aanval merkte Pvt. Etheridge een vijandelijk mitrailleurnest op dat vanaf de flank veel problemen voor de compagnie veroorzaakte. Hij besloot het nest zelf aan te vallen en ondanks het geconcentreerde vuur dat door zijn bewegingen werd veroorzaakt kwam hij snel en met minachting voor persoonlijke veiligheid dichterbij waar hij het wapen en de bemanning met handgranaten uitschakelde. Zijn snelle actie bespaarde de compagnie ongetwijfeld vele levens. Op dinsdag 19 september lag het bataljon ingegraven in een defensieve stelling ten zuiden van de weg tussen Arnhem en Renkum, net ten noorden van Wolfheze. Het bataljon lag onder voortdurend vuur van zelfrijdend geschut, luchtafweerkanonnen in de rol van vlakbaangeschut, mortieren en mitrailleurs. Bovendien waren sluipschutters, gebruikmakend van de dichte onderbegroeiing en de bossen, uiterst actief en veroorzaakten talloze verliezen. Pvt. Etheridge meldde zich als vrijwilliger om er alleen op uit te gaan en met deze sluipschutters af te rekenen. Ongeveer drie uur lang minachtte hij iedere gedachte aan persoonlijk gevaar en spoorde vier vijandelijke sluipschutters die hij het zwijgen oplegde. Gedurende deze dagen leverde hij opmerkelijke prestaties.
    Distinguished Conduct Medal (DCM)

    "Palestine" gesp
    General Service Medal 1918-1962

    Bronnen

    Foto