TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edwards, James Keith O'Neill

Geboortedatum:
23 maart 1920 (Barnes/Londen, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
7 juli 1988 (Londen/Engeland, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
123886
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Zijn Dakota werd in 1944 bij Arnhem neergeschoten waarbij hij verwondingen aan zijn gezicht opliep die plastische chirurgie noodzakelijk maakten. Hij verborg de sporen achter zijn enorme snor die later zijn handelsmerk werd. Hij was lid van de Guinea Pig Club.
Hij staat algemeen bekend onder zijn artiestennaam Jimmy Edwards, komisch acteur op de Britse radio en TV.
Hij werd ook onderscheiden met de King George V Jubilee Medal (1935) wegens zijn verdiensten als koorzanger in de St. Paul’s kathedraal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 271 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
2 februari 1945
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Edwards heeft vastberadenheid en intiatief getoond tijdens de uitvoering van luchtlandingsoperaties bij deze eenheid (No 271 Squadron, 46 Group Transport Command).
Op een van de sleepvluchten op 17 en 18 september raakte zijn sleep in de wolken in moeilijkheden en toen ze boven de wolken uitklommen werd ontdekt dat de sleepkabel om het neuswiel van het zweefvliegtuig zat. F/Lt Edwards, gezagvoerder van de combinatie liet de piloot van de glider niet loskoppelen, wat gerechtvaardigd zou zijn geweest maar na overleg met de piloot via de radio nam hij vermogen terug totdat er zo veel speling in de kabel zat dat hij los kwam. Hij voerde toen langzaam het vermogen weer op en slaagde erin de speling uit de kabel te halen zonder de glider los te laten.
Op 21 september werd F/Lt Edwards uitgestuurd voor een bevoorradingsvlucht boven het gebied rond Arnhem. Deze voerde hij met succes uit ondanks aanzienlijke tegenstand vanaf de grond. Nadat hij zijn lading had afgeworpen klom hij snel naar 7.000 voet en was op tegenkoers naar de basis toen hij aan bakboord jagers zag. Voordast hij ze kon herkennen werd hij van achteren aangevallen en werd in de romp en vleugels geraakt. Hij zag ook ontploffende flak voor zich die wellicht vanaf de grond kwam. Hij nam de gebruikelijke ontwijkende maatregelen en werd van bakboord weer aangevallen. Met het nemen van heftige ontwijkende actie was hij in staat het kanonvuur van deze aanval te ontwijken en vloog naar de dekking van de bewolking. De bewolking was helaas gebroken en de wolken hingen te ver uit elkaar. Toen hij er weer uit was werd hij van onderen en van achteren aangevallen en incasseerde meer treffers. Hij werd drie keer snel achter elkaar aangevallen en werd elke keer getroffen, ondanks heftige ontwijkende actie op aanwijzing van de radiotelegrafist vanuit zijn waarnemingskoepel.
F/Lt Edwards ontdekte dat zijn hoogteroertrim niet werkte en zijn klepbediening ook niet meer; hij vloog op 6.000 voet en gaf bevel te springen. De co-piloot en de navigator sprongen eruit maar drie van de uitsmijters waren gewond. De radiotelegrafist en de vierde uitsmijter bleven aan boord om hen te helpen. Op dat moment hadden beide motoren vlam gevat, beide propellers kwamen in vaanstand en verloren vermogen.
F/Lt Edwards bracht het toestel in een duik om snelheid te behouden, trok op 100 voet vlak en gaf order voor standby voor een noodlanding. Hij opende het ontsnappingsluik boven zijn hoofd waardoor de brand, die nu in en buiten de romp fel woedde naar voren werd gezogen naar de plaats van de eerste piloot. De hitte was zo enorm dat F/Lt. Edwards zijn hoofd en schouders naar buiten moest steken en slaagde erin met de Dakota een noodlanding te maken met een hand aan het roer waarna het toestel meteen helemaal in brand vloog.
F/Lt Edwards, met brandwonden aan gezicht en armen, bracht nu de niet gewonde radiotelegrafist en de uitsmijter die vleeswonden had opgelopen naar de dekking van een paar bomen terwijl de vijandelijke vliegtuigen rondcirkelden en in feite weer aanvielen terwijl ze in dekking lagen. Hij leidde toen de groep in zuidelijke richting waar ze erin slaagden te ontsnappen met behulp bvan enkele burgers en taalkaartjes.
Het lijdt geen twijfel dat F/Lt Edwards, hoewel hij eruit had kunnen springen, onder bijna ongelooflijk moeilijke omstandigheden op zijn post bleef omdat hij heel goed wist dat hij nog drie gewonde uitsmijters en twee leden van zijn bemanning aan boord had.
Hoewel dit zijn eerste operationele squadron is, heeft F/Lt Edwards gedurende de training en tijdens de operaties waaraan hij heeft deelgenomen steeds een opmerkelijk enthousiasme getoond. Zijn plichtsbesef en zijn achting voor anderen zijn altijd duidelijk geweest en werden op opmerkelijke wijze getoond in een periode van zware druk waaraan hij was bloot gesteld. Zijn doorzettingsvermogen en leiderschap onder moeilijke omstandigheden zijn de hoogste lof waardig.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Gegeven als blijk van waardering voor zijn diensten als koorjongen bij de viering van het jubilieum van Koning George V.
King George V's Silver Jubilee Medal 1935

Bronnen

Foto