TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Timothy, John

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 164812.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Army Air Corps (Tunbridge Wells)
Toegekend op:
1 januari 1943
Aanbeveling:
In de nacht van 26 op 27 februari 1943 leidde deze officier een kleine patrouille in vijandelijke posities in de sector Bou Arada en bracht zeven gevangenen mee terug waaronder een officier waardoor waardevolle informatie werd verkregen over de plannen van de vijand. Tijdens deze actie toonde hij grote kwaliteiten van leiderschap en initiatief.
Op 8 maart 1943 werd zijn peloton door de vijand omsingeld op Sidi Mond (onleesbaar). Ze behielden hun positie en brachten de vijand zware verliezen toe. Later op de dag ging Lt. Timothy alleen onder intens vuur vooruit en veroverde eigenhandig een mitrailleurnest.
Gedurende de operaties tussen 7 en 18 maart 1943 toonde hij hoge kwaliteiten van leiderschap, moed en (onleesbaar) en met zijn moed onder zwaar vijandelijk vuur vormde hij een inspiratie voor alle rangen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Army Air Corps (Tunbridge Wells)
Toegekend op:
24 augustus 1944
Military Cross (MC)

Verkregen als gesp voor op het lint van de eerste MC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
The Parachute Regiment, Army Air Corps (Tunbridge Wells)
Toegekend op:
20 september 1945
Aanbeveling:
Op 17 september bij Wolfheze kreeg Major Timothy, commandant van R Company, opdracht infanteriestellingen aan te vallen die werden gedekt door vier tanks. Ondanks het zware vuur deed hij een zeer vaardige aanval, gedekt door 2" rookgranaten en dreef een numeriek sterkerte vijand terug waardoor hij een belangrijk kruispunt veilig stelde. Daar hield hij stand, hoewel hij werd aangevallen door tanks en infanterie in de sterkte van een bataljon totdat hij opdracht kreeg zich terug te trekken. Hij trok zich terug met meeneming van zijn gewonden die 50% van de sterkte van zijn compagnie uitmaakten. Later, op dinsdag 19 september in Arnhem leidde hij de aanval van het bataljon op een Duitse versterking – zelf voerde hij zijn mannen aan tegen twee infanterie kanonnen en twee pantserwagens waarvan er een door Gammon bommen werd uitgeschakeld. De kanonnen werden veroverd en onder zijn persoonlijk toezicht, ondanks het striemende vuur onklaar gemaakt. Later voerde hij het bevel over een aanval op ingegraven posities; met zijn persoonlijke energie was hij grotendeels verantwoordelijk voor het overrompelen van deze posities; dit ondanks het feit dat zijn compagnie geslonken was tot zes man. Met zijn leiderschap moedigde hij zijn mannen voortdurend aan voor de enorme taak die hen was gesteld en het was grotendeels daaraan te danken dat er zoveel werd bereikt.

Derde MC verkregen als tweede gesp voor op het lint van de eerste MC.
Military Cross (MC)

Bronnen

  • - Fifth Supplement to The London Gazette Issue 36037 published on the 28 May 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 36668 published on the 22 August 1944
    - Supplement to The London Gazette Issue 37274 published on the 18 September 1945
    - The Pegasus Archive
    - The Battle of Arnhem Archive

Foto