TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Macduff-Duncan, Colin Edmund

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 85601.

Bevorderingen:
1 januari 1941: Lieutenant
1 juli 1946: Captain
26 januari 1952: Major
9 mei 1954: retirement
25 januari 1968: ceases to be Reserve of Officers

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
The Royal Scots (The Royal Regiment)
Toegekend op:
9 november 1944
Aanbeveling:
Om ongeveer 13:30 op 20 september werd bevestiging gevraagd van een rapport dat op het hoofdkwartier van de divisie in Hotel Hartenstein 6978 werd ontvangen, dat de hoofdverbandplaats bij 697784 in vijandelijke handen was gevallen. Het was bekend dat de vijand in grote getale aanwezig was tussen het hoofdkwartier en de verbandplaats. Lieutenant MacDuff-Duncan nam een patrouille mee in een vrachtwagen door de vijandelijke linie, verzekerde zich ervan dat de verbandplaats in handen van de vijand was en kwam met deze en andere informatie betreffende de vijandelijke sterkte in het gebied terug. Hij lag voortdurend van korte afstand onder vuur vanuit de huizen aan beide kanten van de weg, zowel op de heen- als op de terugweg.
Op 21 september om ongeveer 17:00 uur werd 7th K.S.O.B. dat een positie bezette ten noordwesten van Hotel Hartenstein 6978 zwaar aangevallen en rapporten die op het divisiehoofdkwartier werden ontvangen gaven aan dat ze vernietigd waren. Op hetzelfde moment viel een aantal mannen van het 7th K.S.O.B. terug op het hoofdkwartier. Lt. MacDuff-Duncan haalde de mannen bij elkaar en leidde hen terug naar het 7th K.S.O.B. door een gebied waar veel verwarde gevechten plaatsvonden. Later keerde hij terug met alle bijzonderheden over de situatie in die sector die was gestabiliseerd als gevolg van een tegenaanval van het 7th K.S.O.B.
Op 23 september om ongeveer 23:00 uur kreeg Lt. MacDuff-Duncan opdracht om bepaalde informatie betreffende de aankomst van de 1ste Poole luchtlandingsbrigade naar de 1ste Luchtlandingsbrigade te brengen. Het gebied zat vol met sluipschutters en lag onder voortdurend vuur van mortieren en mitrailleurs. Hij gaf zijn bericht af, ging terug naar de kruising en kwam pas terug toen de operatie voltooid was. Hij gaf zo aan het hoofdkwartier belangrijke informatie over het aantal Polen dat was overgestoken en over hun opstelling. Bij die gelegenheden en tijdens de gehele operatie toone Lt. MacDuff-Duncan een hoge graad van moed, vastberadenheid en plichtsbesef.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto