TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Galbraith, Douglas

Dienstnummer:
240327
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
1st Airborne Reconnaissance Squadron, Divisional Troops, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
9 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
In de nacht van 21 september 1944 bij Arnhem nam bovengenoemde officier het commando over A Troop, 1st Airborne Reconnaissance Squadron op zich omdat de commandant daarvan gewond was geraakt. De taak van de eenheid bestond uit het behouden van een rij huizen aan de noordzijde van de buitenring. De eenheid werd voortdurend aangevallen door infanterie en en zelf-rijdend geschut maar de positie bleef behouden. Op 25 september werd een van zijn secties gedwongen zich terug te trekken vanwege de zware beschieting. Lieutenant Galbraith verzamelde zijn mannen en leidde hen in een aanval om het huis te heroveren. Onder intens vuur van mortieren en sluipschutters rende Lt. Galbraith naar het huis toe en gooide 30 granaten tegen de ruiten. Het huis werd heroverd en bleef behouden. Gedurende de hele actie in Arnhem muntte Lt. Galbraith uit in leiderschap en het behouden van zijn doel.
Op 24 september waren Panzergrenadiere door de rechterflank van A Troop gebroken en vuurden een pantservuist op het huis af waardoor er gewonden vielen en verwarring ontstond onder degenen die binnen waren. Lance-Corporal Ken Hope herinnert zich: “…..Ik herinner me dat ik verward rondkeek, de loop van de Bren bescheef haastig een boog van 180 graden en ik vroeg me af van welke kant de tegenstanders in veldgrijs plotseling zouden opduiken…. De explosie van de pantservuist was rampzalig. “Waar voor de donder denken jullie dat jullie heengaan? Houd je nou kalm verdomme!” Je kon je niet vergissen in het Schotse accent van Lt. Galbraith. Het commando was dwingend, gebiedend en vereiste onmiddellijke gehoorzaamheid. Het had ogenblikkelijk effect, een oefening volgens het boekje in gedisciplineerde reactie na langdurige militaire training. De controle werd onmiddellijk hersteld, de paniek verdween als sneeuw voor de zon, iedereen was alert, klaar om te reageren.”
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto