TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Drake, John Ellis

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
Royal Corps of Signals (London, S.E.I2) (Royal Corps of Signals (London, S.E.I2))
Toegekend op:
29 maart 1945
Aanbeveling:
Lieutenant Drake was tijdens de slag om Arnhem de jongste verbindingsofficier op het hoofdkwartier van de 1st Airlanding Brigade. De commandant verbindingsdienst van de brigade sneuvelde op de derde dag van de operatie en daarom bleef Lt. Drake alleen over met de leiding over de verbindingen van de brigade gedurende de meest kritieke periode tussen 20 en 26 septembr 1944. Gedurende die periode deden alle moeilijkheden zich voor die de communicatie konden verstoren, batterijen en laders werden door granaatvuur vernield en de bediening deed het regelmatig niet, radio ontvangst werd steeds slechter door het binnendringen van zand en vocht in de apparatuur. Het was alleen aan de onvermoeibere persoonlijke inspanning van Lt. Drake, onder een voortdurende regen van mortiervuur te danken dat de verbindingen open bleven zodat het tijdens de laatste belangrijke dagen mogelijk was het middelzware geschut van 30 Corps voor de brigade in te zetten.
Lt. Drake’s onverstoorbare optreden en zijn aanstekelijke opgewektheid vormden een voortdurend voorbeeld voor zijn mannen en voor de brigade als geheel. Toen alle andere transportmiddelen waren uitgeschakeld, gebruikte hij verbindingsjeeps om gewonden af te voeren en belangrijke officieren en voorraden tussen de diverse hoofdkwartieren te vervoeren. Ten tijde van de evacuatie regelde hij met succes en tegen zeer weinig verliezen de terugtrekking van zijn sectie. Het voorbeeld van deze jonge officier, zijn standvastigheid onder vuur waardoor veel officieren en manschappen rondom hem sneuvelden waren van onschatbare waarde voor allen die onder hem werkten of met hem in contact kwamen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto