TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Deane-Drummond, Anthony John

Geboortedatum:
23 juni 1917
Overlijdensdatum:
4 december 2012
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Officier
Eenheid:
Royal Corps of Signals
Toegekend op:
29 september 1942
Citation:
Aanbeveling:
Deze officier maakte deel uit van een eenheid paratroepen die op 10 februari 1941 bij Calabria in het zuiden van Italië landde. Twee dagen later werd hij gevangen genomen en overgebracht naar de vliegbasis bij Napels; na verhoor werd hij overgebracht naar het kamp bij Sulmona.
Op 15 juni 1941 had Lieutenant Deane-Drummond plannen gemaakt om het kamp uit te komen in een kruiwagen met afval maar hij moest het plan opgeven omdat de bewakers gewaarschuwd waren. In juli probeerde hij weer met 20 anderen te ontsnappen door het graven van een tunnel maar het plan werd ontdekt voordat de tunnel klaar was.
Lieutenant Deane-Drummond deed in december 1941 nog een poging tot ontsnappen, vergezeld door een andere officier die echter geraakt werd door een bewaker die op hen vuurde toen hij ze over het draadversperring zag klimmen die om het kamp liep. Lieutenant Deane-Drummond wist weg te komen en slaagde erin helemaal naar Ponte Chiasso te reizen waar hij door soldaten werd opgepakt die hem voor ondervraging meenamen naar de grenspost. Later werd hij weer teruggebracht naar Sulmona maar werd na een maand overgeplaatst naar het kamp bij San Romana. Hier werd nog een ontsnappingsplan ontdekt en alle Engelse officieren werden overgebracht naar een speciaal kamp ten zuiden van Napels. Lieutenant Deane-Drummond was er echter in geslaagd een paar dagen voordat de ploeg vertrok zich in een hospitaal in Florence te laten opnemen. Daar zat hij opgesloten in een kamer op de vierde verdieping met een wacht voor de deur.
Op 15 juni ontsnapte hij uit de kamer door buiten zijn raam langs de rand van de gevel te lopen en iets verderop een andere kamer binnen te gaan. Hij ging de trap af en via een raam naar de begane grond. Gekleed in gevechtstenue, een broek en een marinebauwe trui reisde hij per trein naar Varese, stapte over in Milaan en wandelde naar de grens. Nadat hij dacht wachthuisjes te hebben gezien besloot hij terug te keren naar Varese en reisde door naar Como. Terwijl hij door een dorp liep, werd hij aangehouden door een Marechallo maar hij mocht doorlopen. Hij bereikte Ponte Chiasso en in de nacht van 19 juni wist hij genoeg grond weg te graven om onder de grensversperring van prikkeldraad door te kruipen.
Hij was van plan naar Bern te gaan zonder zich aan te geven maar in Chiasso werd hij door een Zwitserse politieman aangehouden. Na ondervraging gaf hij toe een ontsnapte Britse gevangene te zijn. Hij werd dezelfde dag overgebracht naar Bern en werd na verder verhoor ter repatriëring overgedragen aan de Britse autoriteiten.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Royal Corps of Signals
Toegekend op:
20 september 1945
Mentioned in Dispatches
Aanbeveling:
Na op 22 september over de Rijn te zijn gezwommen om aan gevangenname te ontkomen liep Major Deane-Drummond een of andere Duitse loopgraaf in en werd gevangen genomen. Hij moest naar een krijgsgevangenenkamp lopen in een huis in Velp. Hier ontdekte hij een kast die achter behang verborgen zat en op 23 september sloot hij zichzelf op en bleef daar 11 dagen. Hij hield zich in leven met een half brood en een fles water. Op 4 oktober, toen alle krijgsgevangenen waren afgevoerd, kwam hij eruit en verliet het huis door een raam. Hij kreeg onderdak in diverse huizen totdat hij zich bij een ploeg voegde die op 22 october werd geëvacueerd.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Royal Corps of Signals (London, N.W.3)
Toegekend op:
20 juni 1946
Military Cross (MC)

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.

Bronnen

Foto