TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Warr, Peter Esmond

Dienstnummer:
187052
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Toegekend op:
9 september 1942
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
10th Parachute Battalion, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
In Arnhem op 19 september 1944, toen tijdens harde gevechten zijn commanderend officeir gewond raakte en de onderbevelhebber van het bataljon vermist werd, nam Major Warr het commando over. De volgende dag leidde hij persoonlijk, nadat er zware verliezen waren geleden, het gedecimeerde bataljon in een bajonetaanval door een sterk verdedigd bos om voor het restant van de brigade een pad vrij te maken naar het gebied van de divisie. Met zijn bataljon van slechts ongeveer 50 man kreeg hij daarna opdracht enkele huizen in Oosterbeek aan de noordoost kant van het gebied van de divisie in te nemen en te behouden. Hij leidde zelf de aanval op ieder huis en na felle gevechten van man tegen man waarbij zelf aan zijn gezicht gewond raakte, verdreef hij de vijand uit de huizen. Tijdens deze aanval verraste hij een Mk IV tank en veroverde die; hij ontdekte dat de bemanning eruit was en doodde of verwondde ze allemaal met zijn Sten gun.
In de nacht van 20 op 21 september spoorde hij uitgeputte mannen heftig aan defensieve voorbereidingen te treffen en moedigde hen aan zodat hij in de morgen van 21 september sterke aanvallen met tanks, zelf-rijdend geschut en infanterie gesteund door mortieren en mitrailleurs het hoofd kon bieden en afslaan terwijl hij zelf onbevreesd van huis tot huis ging en zijn mannen voortdurend inspireerde met zijn prachtige voorbeeld.
Die middag werd de positie van het bataljon door een nog sterkere aanval overrompeld. Major Warr schraapte een handjevol mannen bijeen en deed een felle tegenaanval, daarmee verdreef hij de vijand en nam met de 20 man die van het bataljon waren overgebleven, weer posities in het zelfde huis in.
Met zijn kleine troep vermoeide mannen, sommigen ervan gewond, behield hij de positie tegen herhaalde tegenaanvallen en voortdurend vuur van korte afstand totdat hij tijdens de stormaanval in de nacht van 21 op 22 september ernstig gewond raakte en in handen van de vijand viel.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto