TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lonsdale, Richard Thomas Henry "Dickie"

Geboortedatum:
27 december 1913
Overlijdensdatum:
23 november 1988 (Bath, Verenigd Koninkrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
1st Battalion Leicestershire Regiment
Toegekend op:
25 oktober 1940
Aanbeveling:
Op 14 november 1939 om ongeveer 16:00 uur bij Razmak in Waziristan trok de compagnie, waarin Lieutenant Lonsdale diende als pelotonscommandant, zijn piketten terug toen er opeens aan het einde van een lange en vermoeiende dag van dichtbij een salvo vuur kwam terwijl de laatste mannen van hun posities weg renden. Lieutenant Lonsdale riep om vrijwilligers en ging met hen het open terrein in om de gewonde mannen in veiligheid te brengen. Zijn zeer dappere actie en leiding was een inspiratie voor degenen om hem heen en redde zijn mannen van wat een waarschijnlijke dood door de stamleden geweest zou zijn.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
"A" Company, 2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
23 december 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Distinguished Service Order (DSO)
Wegens meest opvallende moed en leiderschap in actie. Op de avond van 13 juli 1943 vooerde deze officier het commando over het 2de Bataljon Parachuteregiment dat op de vlakte van Catania op Sicilië werd afgeworpen om het hoge terrein ten zuiden van de rivier de Simeso veilig te stellen. Bij het bereiken van het doel nam deze officier het commando over het bataljon over omdat de bevelvoerend officier gewond was geraakt. Op de morgen van de 14de juli 1943 lanceerden Duitse valschermtroepen een zware tegenaanval op de stellingen van het bataljon. Door zijn voorbeeld, zijn leiderschap en zijn volledige minachting voor gevaar onder zwaar vijandelijk vuur leidde deze officier de verdediging van het veroverde doel zo vaardig en ondanks het lijden van grote verliezen dat de positie behouden bleef en zware verliezen aan de vijand werden toegebracht, waaronder het maken van 450 krijgsgevangenen, totdat het regiment door eigen troepen werd ontzet.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
11th Parachute Battalion, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
9 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Distinguished Service Order (DSO)
Deze officier kreeg, hoewel hij gewond was geraakt aan zijn arm en hand, op 20 september 1944 bij Arnhem het commando over de restanten van drie parachutistenbataljons die zich uit de stad hadden teruggetrokken. Dit detachement, bestaande uit ongeveer 400 man kreeg tot taak de defensieve verdedigingsring te behouden. Majoor Lonsdale groepeerde en inspireerde de onder hem staande mannen zo dat ondanks herhaalde aanvallen van vijandelijke infanterie, tanks en zelf-rijdend geschut de ingenomen posities konden worden behouden tot de restanten van de divisie zich over de Lek hadden teruggetrokken. Gedurende deze periode van zes dagen werden de posities voortdurend bestookt door mortieren en artillerie. Majoor Lonsdale, die alweer gewond was geraakt, zette diverse tegenaanvallen op om terrein te heroveren dat tijdelijk verloren was gegaan en zijn persoonlijke voorbeeld en volledige minachting van gevaar vormden een inspiratie voor allen met wie hij in contact kwam.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een BAR voor op het lint van de eerste medaille.

Bronnen

Foto