TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Backwell, Herbert

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 177924.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Royal Army Service Corps (Bridgend)
Toegekend op:
29 maart 1945
Aanbeveling:
Deze NCO heeft sinds april 1942 gediend bij de Motor Transport Section van het HQ 1st Air Landing Brigade.
Zijn uitmuntende kwaliteiten resulteerden in zijn bevordering van gewoon soldaat tot Sergeant met het commando over het autotransport van de hele brigade.
Zijn werk tijdens de operaties in Algerije, Tunesië en Italië was van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Onder de Brigade Trtansport fficer was hij verantwoordleijk voor twee belangrijke verplaatsingen, de ene van Mascari in Algerije naar Sousse in Tunesië, de andere in Italië van Taranto naar Foggia. Tijdens de laatste was er een uitzonderlijk groot gebrek aan wagens en het was aan de kunde en vastberadenheid van Sgt. Backwell te danken dat de Italiaanse vrachtwagens bleven rijden zodat essentiële voorraden konden worden vervoerd.
Voorafgaand aan de slag om Arnhem ging hij mee met het amfibische element van de divisie om zich bij de luchtlandingstroepen in Nijmegen te voegen. Zijn leiding over het zeven kilometer lange konvooi vanaf de havens in Normandië door Frankrijk en België naar Nederland liet niets te wensen over want hij bracht nachtenlang door zonder slaap, steeds rijdend op een motorfiets en gedurende de dag hield hij toezicht op het noodzakelijke onderhoud. Hij loodste het konvooi vaardig en voorzichtig door de moeilijke corridor tussen Eindhoven en Nijmegen. Tenslotte, nadat de luchtlandingstroepen door de lucht naar Engeland waren afgevoerd leidde hij zijn konvooi terug door België, zette al zijn vrachtwagens aan boord en bracht iedere man en iedere vrachtwagen veilig naar Engeland terug.
De energie, de voortvarendheid en de kalme efficiëntie van deze NCO gedurende de afgelopen twee jaar zijn uitmuntend geweest.
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

Foto