TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baker, Albert Edwin

Overlijdensdatum:
1968
Dienstnummer:
240394
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.10 Platoon, "B" Company, 10th Parachute Battalion, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
1 november 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Lieutenant Baker werd gevangen genomen toen hij op 18 september 1944 bij Arnhem gewond raakte. Nadat hij vijf weken lang in ? in het ziekenhuis had gelegen werd hij in een hospitaaltrein gezet voor transport naar Duitsland. Zijn laarzen waren hem afgenomen maar met een smoes haalde hij een bewaker over ze terug te geven. Toen hij vond dat de bewakers slaperig genoeg waren, stak hij zijn benen buiten zijn bed, sloeg een raam in en liet zich naar buiten vallen.
Hoewel de trein ongeveer 50 kpu reed stelde zijn parachutistenervaring hem in staat zonder ernstige verwondingen te “landen.” Hij hield zich schuil tot de trein voorbij was en vond toen een betere schuilplaats. De volgende morgen, met een zak en een stok passeerde hij zonder aangesproken te worden enkele ploegen Duitsers en ging verder naar Holten. Terwijl hij onderdak vond bij burgers gaf hij leden van de Ondergrondse instructie voor het gebruik van explosieven en bij een gelegenheid, tijdens een aanval door de RAF, blies hij een spoorlijn op.
Hij ging vervolgens naar het gebied rond Marienberg en nam weer deel aan sabotage activiteiten. Op 25 maart 1945 moest hij onder vuur van zowel Duitsers als Nederlanders een kanaal overzwemmen toen de vijand het plaatsen van explosieven verstoorde. Lt. Baker ontmoette op 4 april 1945 vooruitgeschoven Geallieerde troepen.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto