TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Van Giesen, George T.

Geboortedatum:
( )
Overlijdensdatum:
( )
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
414th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf", U.S. Army
Wegens buitengewone moed tijdens militaire operaties tegen de vijand.
Op 8 november 1944 meldde Luitenant van Giesen, een pelotonsleider zich vrijwillig om een patrouille te leiden naar vijandelijke stellingen die hij de avond ervoor had ontdekt tijdens een verkenningspatrouille. Terwijl hij zijn mannen met vaardige hand over dezelfde route leidde die hij de nacht ervoor had afgelegd, kwamen hij en zijn mannen ineens onder zwaar mitrailleurvuur te liggen dat veel slachtoffers veroorzaakte. Zich realiserend dat verder voortgaan onmogelijk was, gaf hij zijn mannen bevel zich terug te trekken terwijl hij zich, met volslagen minachting voor zijn eigen veiligheid, onder de gewonden begaf, hen eerste hulp verleende en ze naar veiliger plaatsen bracht. Deze moedige actie werd uitgevoerd zonder enige gedachte aan zichzelf en onder zwaar mitrailleurvuur waardoor hij werd gedood.
Luitenant van Giesen stelde met zijn geestkrachtige onbaatzuchtigheid en onbevreesde toewijding aan zijn kameraden een bezielend voorbeeld voor allen. Zijn buitengewone heldendom en de moedige acties van Luitenant van Giesen strekken hem tot hoge eer en zijn in overeenstemming met de hoogste militaire tradities.

Datum toekenning niet bekend.

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto