TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Westerweel, Joop

Geboortedatum:
25 januari 1899 (Zutphen, Nederland)
Overlijdensdatum:
11 augustus 1944 (Kamp Vught, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Joop Westerweel was een Nederlandse onderwijzer die is bijgeschreven in het register van de Yad Vashem. Tussen 1927 en 1932 verbleef Joop Westerweel in Amsterdam en was onder andere voorzitter van de korfbalvereniging Blauw-Wit. Hij scheidde in 1929 van zijn vrouw, waarmee hij in 1920 was gehuwd.
In 1942, ging Joop Westerweel samenwerken met een groep jonge Zionisten en vormde een ondergrondse groep met Joachim ("Schuschu") Simon. Hun doel was het helpen onderduiken van jonge mensen zodat ze niet werden gedeporteerd.
Nadat ze zo’n 60 mensen hadden ondergebracht, begonnen ze met de organisatie van een ontsnappingsroute door België en Frankrijk, naar Spanje en Zwitserland. De eerste ontsnappingen werden uitgevoerd in december 1942 en januari 1943. Schuschu werd tijdens één van deze ontsnappingen gearresteerd, maar wist vanuit de gevangenis zijn collega’s te waarschuwen voordat hij zelfmoord pleegde. Na dit verliest breidde Joop Westerweel zijn organisatie uit tot 20 man. Hij nam zelf deel aan verscheidene ontsnappingen. In maart 1944 werd hij hierbij opgepakt en naar het concentratiekamp Vught gebracht. Hoewel hij werd gemarteld, gaf hij niets prijs. Op 11 augustus 1944 werd hij geëxecuteerd.
Zijn groep wist uiteindelijk om en nabij 200 joden uit bezette landen te smokkelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto