TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dow, James Richard

Geboortedatum:
1919 (Winnipeg/Manitoba, Canada)
Dienstnummer:
J5691
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 635 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
15 augustus 1944
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Dow heeft een groot aantal operationele missies bij Bomber Command gevlogen in de loop waarvan hij grote bekwaamheid in het navigeren en bombarderen heeft getoond. Zijn inspanningen hebben veel bijgedragen aan het succes van zijn bemanning.
De basiscommandant voegt hieraan toe:
Hoewel een deel van de missies van deze officier tegen licht verdedigde doelen in het Midden Oosten waren, zijn de laatste 20 bijna allemaal tegen sterk verdedigde doelen in Duitsland geweest, waaronder zeven maal Berlijn. Hij is een zeer vastberaden, maar op hetzelfde moment een opgewekt bemanningslid en is een inspiratie voor de rest van de bemanning geweest.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 635 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
31 oktober 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
In een nacht in augustus 1944 was deze officier de bommenrichter van een vloot bommenwerpers die uitgestuurd waren om Stettin aan te vallen. Bewust van de aan hem toevertrouwde verantwoordelijkheid, samen met de nauwkeurigheid van zijn bombarderen, had Sqn.Ldr. Dow een belangrijk aandeel in het succes van de operatie. Deze officier heeft op uitmuntende wijze zijn plicht vervuld.

London Gazette van 31 0ctober 1944.


Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 635 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
16 februari 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Sinds de toekenning van een gesp op zijn DFC, heeft deze officier deelgenomen aan vele missies tegen gevaarlijke doelen. Het behaalde succes bewijst eer aan de inspanningen van Squadron Leader Dow wiens kunde en vastberadenheid uitmuntend zijn geweest. Bij een gelegenheid in september 1944 was hij bommenrichter in een vliegtuig dat werd uitgestuurd om eem doel bij Calais aan te vallen. Vanwege de nabijheid van onze grondtroepen was nauwkeurig bombarderen essentiëel. Boven het doel lag zijn vliegtuig onder zwaar afweervuur. Niettemin deed Squadron Leader Dow een succesvolle aanval van lage hoogte. Deze officier heeft moed en plichtsbesef van het hoogste niveau getoond.
London Gazette, 13 februari 1945.

Bronnen

Foto