TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tee, Ronald A.

Geboortedatum:
1 december 1919 (Portsmouth, Engeland)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Ronald Arthur Tee werd geboren in Portsmouth, Engeland en verhuisde toen hij nog een klein jongetje was met zijn ouders en drie broers naar een klein plaatsje geheten Pinner, wat een deel was van Groot Londen.
Op zijn twintigste werd hij opgeroepen door het Britse Leger. Op 15 februari 1940 werd hij ingelijfd in Guildford waar hij dienst deed bij het Queen’s Royal Regiment. Nadat hij zijn infanterie opleiding in West Surrey had volbracht werd hij geplaatst in Newcastle.
Op 22 januari 1941 sloot hij zich vrijwillig aan bij het Reconnaissance Corps (wat later deel ging uit maken van het Royal Armoured Corps) en werd hij lid van het 56th Reconnaissance Batallion (later Regiment). Bij deze eenheid zou Ron Tee tot het einde van de oorlog blijven.
Ron Tee was ingedeeld bij het 16 Troop van C Squadron onder commando van majoor Jack Forshaw.
In oktober 1942 werd hij overzee gestuurd naar Noord Afrika waar hij landde in Algiers. Zijn eerste ontmoeting met de vijand was in november 1942 bij Djebel Abiod tijdens de campagne in Tunesië. Hij verblijft 6 maanden in Tunesië en doet daarna mee aan de invasie op Sicilië. Het verblijf op Sicilië was maar 3 tot 4 weken echter de verliezen waren hoog.
Na Sicilië wordt hij per boot naar de Italiaanse oostkust gebracht waar ze bij de rivier de Sangro de Canadezen te hulp kwamen. De opmars in Italië verliep traag omdat het Italiaanse landschap in het voordeel was van de verdedigers. Vele malen moest Ron Tee het werk doen van infanteristen en vechten om de verdedigingslinie te behouden.
Een langzame opmars langs de oostkust van Italië brengt hem via Foggia en Lucera uiteindelijk bij Termoli waar ze uiteindelijk ontzet worden.
Van daar worden ze meer landinwaarts gestuurd en kwamen ze op 31 december 1943 in de bergen bij het kleine plaatsje Vastogirardi vast te zitten door een verschrikkelijke sneeuwstorm. Na drie weken worden ze ontzet door een bergcompagnie bestaande uit Amerikaanse en Canadese skiërs en rukken ze weer verder op door het binnenland. In februari 1944 raakte Ron Tee betrokken bij de slag om Monte Cassino waar hij drie keer in actie kwam. Twee keer om de frontlinie te verdedigen terwijl andere eenheden een aanval uitvoerden en de derde keer nam hij wel met zijn 78th Division deel aan een frontale aanval van het Britse Leger en de Polen. Deze keer laten ze het klooster links liggen en trekken ze over de rivier de Rapido. Dit was een hele dure zet waar het verliezen betrof maar het lukte. Toen de Polen het klooster binnendrongen waren de Duitsers al lang weg en hadden ze alleen een paar gewonden achtergelaten. De overige Duitsers hadden zich teruggetrokken over hoofdweg 6 naar Rome. Monte Cassino werd uiteindelijk veroverd.
Ron Tee raakte in een plaatsje ten zuiden van Rome gewond, door een zelf veroorzaakt ongelukje achter de frontlinie. Door zijn verwondingen verbleef hij enige weken in het ziekenhuis voor revalidatie.
In het najaar van 1944 worden de omstandigheden slechter wanneer ze in de bergen geteisterd worden door de modder. In december krijgt hij een maand verlof en viert hij thuis in Engeland Kerst en nieuwjaarsdag, maar de terugkeer naar het front valt hem weer zwaar temeer omdat er nauwelijks vorderingen zijn gemaakt aan het front.
Na het droppen van overgave foldertjes geven vele Duitser zich graag over aan voornamelijk Britse eenheden. Uiteindelijk trekken ze de rivier de Po over waar weinig verzet was van de Duitsers. Wanneer ze verder oprukken in het noorden van Italië, door de Italiaanse Alpen bereikt hen begin mei 1945 over de radio het toch wel plotselinge bericht dat er een wapenstilstand was bereikt. Wanneer ze in Oostenrijk aankomen is de oorlog voorbij. Uiteindelijk werd Ronald Arthur Tee op 11 september 1946 eervol ontslagen uit het Britse Leger.
Op 8 mei 1945 werd Ronald Arthur Tee onderscheiden met de Italy Star en ontving hij ook Five Service Chevrons.
In 1953 emigreert hij met zijn vrouw en kinderen naar Canada, om er een nieuw leven op te bouwen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Sergeant
Eenheid:
16 Troop, C Squadron, 56th Reconnaissance Regiment, 78th Infantry Division, British Army
Toegekend op:
19 maart 1944
Africa Star

Bronnen

Foto