TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lange, Robert F.

Overlijdensdatum:
27 maart 1945
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
A Company, 10th Armored Infantry Battalion, 4th Armored Division "Liberators", U.S. Army
1e Luitenant Robert F. Lange heeft de onderscheiding van de Silver Star verdiend voor zijn onbevreesde gedrag om zijn compagnie te herenigen bij hun aanval in de buurt van Gradrue, op 26 december 1944 in België, toen de compagnie onder hevig vuur kwam te leggen van sluipschutters. Op de volgende dag schakelde luitenant
Lange persoonlijk een vijandelijk mitrailleursnest uit die de opmars van zijn compagnie belemmerde door de bossen van Assenois (België).

Op 26 maart 1945 leidde taakgroep Baum een gedurfde actie achter vijandelijke linies om een groot aantal geallieerden gevangenen te bevrijden die door de Duitsers werden vastgehouden in een krijgsgevangenenkamp Oflag XIII-B bij Hammelburg (Duitsland).
De taakgroep Baum bestond uit elementen van het 37th Tankbattalion en het 10th Armored Infantry Battalion. Totaal 296 manschappen.
Ondanks hevig verzet van de vijand, men dacht dat er een hele divisie door de belangrijke verdedigingslinie bij de rivier was doorgebroken, bereikte de gedecimeerde colonne van kapitein Baum bij het vallen van de avond op 27 maart uiteindelijk de gevangenis. Na een hevig gevecht werden de gevangenen bevrijd waarna ze op de tanks van Company C werden gehesen voor een lift op de terugreis naar de eigen linies. Kapitein Baum besloot direct om met de overblijfselen van zijn strijdkracht naar het noordoosten te gaan, maar in het gebied wemelde het ondertussen van Duitse infanteristen en panzerkrachten. In de morgen van 28 maart waren alle voertuigen van taakgroep Baum uitgeschakeld. De strijdkracht was uiteengevallen in groepjes van vier en vijf en probeerde zo achter de Amerikaanse linies terug te komen. Uiteindelijk slaagde daar 35 man in. De overige waren gedood en gevangen genomen. Van de 296 officieren en soldaten van taakgroep Baum waren er 32 gewonden, 9 gesneuvelden en 16 vermisten die nog steeds worden vermist. De overige 239 werden gedurende de tijd gevangen genomen als ook kapitein Baum.

Ook al volbrachten ze de missie niet succesvol, de tankbemanningsleden en infanteristen van taakgroep Baum bewezen een grote dienst in de campagne van centraal Europa. Niet minder dan een geheel Duits legerkorps was bezig met het zoeken en vernietigen van twee compagnieën van taakgroep Baum. Alleen het verlies van aanvalsdoelen weerhield hen ervan om door te vechten. Zolang landen een leger hebben zal het verhaal van taakgroep Baum voort leven als een bezielend voorbeeld van individuele moed en van leiderschap van een kleine gevechtseenheid.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
A Company, 10th Armored Infantry Battalion, 4th Armored Division "Liberators", U.S. Army

Robert F. Lange verkreeg voor dezelfde actie ook een 2e Silver Star, met Eikenloof.

Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto