TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cook, Julian Aaron "Joe"

Geboortedatum:
7 oktober 1916 (Mount Holy/Vermont, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
19 juni 1990 (Columbia/South Carolina, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
O-23290
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Commanding Officer, 3rd Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Major Julian A. Cook, Infantry, onderscheidde zich op 20 september 1944 bij Nijmegen in Nederland. Major Cook, bevelvoerend officier van het 3rd Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division, leidde zijn bataljon met ongeëvenaarde moed in de eerste aanvalsgolf tijdens de oversteek bij daglicht van de rivier de Waal. Hoewel zijn bootlading hoge verliezen leed als gevolg van het onophoudelijke vuur van vijandelijke geweren en artillerie dat de 250 meter brede rivier geselde, leidde hij de boot veilig aan land. Hoewel nog steeds onder hevig vuur, bleef Major Cook op de rivieroever en leidde het restant van zijn bataljon dat aan land kwam. Bij diverse gelegenheden sprong hij in de rivier terug om beschadigde boten naar de wal te slepen en de gewonden te verzorgen. Tijdens de oversteek waren zware verliezen geleden maar Major Cook hergroepeerde de resten van zijn bataljon snel en voerde het met succes van doel naar doel over de 4 kilometer lange aanvalsroute totdat de noordelijke oprit van de brug bij Nijmegen werd bereikt en veroverd. De grondigheid van Major Cook bij de snelle reorganisatie en consolidatie na het innemen van elk tussenliggend doel droeg in hoge mate bij aan het slagen van de hele operatie. Major Cook’s heldhaftige acties passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten.
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Commanding Officer, 3rd Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
8 oktober 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in het gebied van NIJMEGEN in de periode van 17 September tot 4 October 1944 zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten een zeer loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen.

K.B. van 8 october 1945 Nr. 31

Koninklijk Besluit Nr. 31 dd. 8 oktober 1945.

Bronnen

Foto