TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boyd, Charles King

Geboortedatum:
25 juli 1918 (East Liverpool, Ohio)
Overlijdensdatum:
19 september 1944 (vlakbij Best, Nederland)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
78th Troop Carrier Squadron, 435th Troop Carrier Group, U.S. Army Air Force
Toegekend op:
17 oktober 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Op 19 Sep.1944 deed hij als piloot dienst aan boord van een transportvliegtuig voor troepen bij de invasie uit de lucht in Nederland. Kort voor het bereiken van de landingszone werd de machine van Majoor Boyd getroffen door vijandelijk afweervuur en vloog in brand. Ondanks het gevaarljke van den toestand vloog majoor Boyd in de formatie verder.
Toen de landingszone was bereikt, dook de machine bijna verticaal naar de grond; de piloot van het zweefvleigtuig kon echter de verbinding los maken en veilig landen, terwijl Majoor Boyd's bemanning veilig uit de machine kon springen. Van Majoor Boyd werd echter niet gezien dat hij het vliegtuig had verlaten voor het ter aarde stortte.
Majoor Boyd heeft zelfopofferenden moed en vastbeslotenheid getoond bij de vervulling van zijn taak.

K.B.no.26 Postuum
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
"Wegens buitengewone heldenmoed in verband met militaire operaties tegen een gewapende vijand als piloot van een transportvliegtuig in het 78th Troop Carrier Squadron, 435th Troop Carrier Group, NINTH Air Force, in actie tegen vijandelijke troepen tijdens een luchtmissie op 19 september 1944, in De onbetwistbare moed van majoor Boyd in luchtgevechten, ten koste van zijn leven, past in de hoogste tradities van de militaire dienst en strekt hem en de luchtmacht van het Amerikaanse leger tot grote eer."

Bronnen

Foto

Thema's