TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Heijnert, Félicité Pierre André

    Geboortedatum:
    22 januari 1914 (Nederlands-Indië)
    Overlijdensdatum:
    26 juli 1945
    Begraven op:
    Nederlands Oorlogsgraf Madras War Cemetery
    Vak: 9. Rij: A. Graf: 1-14.
    Dienstnummer:
    149322
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Félicité Pierre André Heynert werd op 22 januari 1914 in Nederlands-Indië geboren als zoon van de heer en mevrouw F.A.H. Heynert. Hij werd opgeleid aan de Mill Hill School in Londen, aan de Sorbonne in Parijs en aan het St. Catherine Collega in Cambridge.
    Hij ging in het Nederlandse leger maar tijdens de oorlog stapte hij over naar de RAF, volgde een vliegopleiding in Canada en werd bij 159 Squadron geplaatst op Digri in Bengalen, India. Hij trouwde op 26 juni 1943 met Patricia Hall.
    Hij kwam op 26 juli 1945 om het leven, vliegend in de Liberator EW 225, na een botsing in de lucht. Op dat monent was hij stafpiloot bij de Air Fighting Training Unit op de basis Amarda Road in Orissa, India waar hij op 20 oktober 1944 was geplaatst.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Eenheid:
    No. 159 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    23 maart 1945
    Aanbeveling:
    Als gezagvoerder van een Liberator heeft deze officier vele operationele missies van diverse aard voltooid, waaronder bombarderen en het leggen van mijnen zowel overdag als 's nachts.
    In maart 1944 werd hij uitgestuurd om Rangoon aan te vallen. Boven het doel was er zware tegenstand van luchtafweer en men had moeite het doel te herkennen. Er moesten vijf runs worden gemaakt voordat het object werd gelokaliseerd en op de vijfde run werd het toestel verlicht door zoeklichten en door twee nachtjagers aangevallen. Ondanks dat zetter F/Lt. Heynert de run door totdat de bommen waren gelost en een foto was gemaakt. Er werden door de jagers nog diverse aanvallen gedaan. F/Lt. Heynert wist met vertoon van grote vaardigheid uiteindelijk de aanvallers te ontwijken en keerde veilig naar de basis terug. Deze officier heeft zich bewezen als een uitzonderlijk kundig piloot die voortdurend de uiterste dapperheid en het grootste plichtsbesef heeft getoond.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Eenheid:
    No. 159 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    22 september 1945
    Vliegerkruis (VK)
    Ter erkenning van zijn moed, volharding, vaardigheid en plichtsbesef terwijl hij was toegevoegd aan een eenheid van de RAF en gedurende een lange periode heeft deelgenomen aan operaties tegen de vijand.

    Koninklijk Besluit No.75 (postuum toegekend)
    440e Verlening.

    Bronnen

    Foto's