TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Waybur, David Crowder

Geboortedatum:
29 september 1919 (Oakland/Californië, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 maart 1945 (Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Lorraine
Vak: H. Rij: 16. Graf: 79.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
3rd Reconnaissance Troop, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
21 oktober 1943
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven in actie tegen de vijand. 1st Lt. Waybur, commandant van een verkenningspeloton, meldde zich vrijwillig om een afgesneden eenheid Raiders met een patrouille van drie wagens in vijandelijk gebied op te zoeken. Rijdend onder dekking van de duisternis, over wegen waarvan bekend was dat ze vol mijnen lagen en verdedigd werden door wegblokkades en mitrailleurstellingen, werd de patrouille opgehouden bij een brug die door vijandelijke troepen was opgeblazen en 1st Lt. Waybur werd plotseling door vier vijandelijke tanks van zijn ondersteunende voertuigen afgesneden. Hoewel ze sterk in de minderheid waren en over veel minder vuurkracht beschikten en hij en zijn mannen volledig ongedekt waren, verspreidde hij snel zijn voertuigen en gaf de schutters opdracht, met hun .30 en .50 mitrailleurs het vuur te openen. Toen de munitie op was, drie van zijn mannen gewond waren en hijzelf ernstig gewond was geraakt pakte hij zijn .45 Thompson mitrailleur en staande in de vuurlinie, in het heldere maanlicht bond hij alleen van 30 meter afstand te strijd met de voorste tank aan en slaagde erin de bemanning te doden, waardoor de tank de brug op reed en in de rivier stortte. Nadat hij een van zijn mannen had teruggestuurd om hulp te halen bracht hij de rest in dekking en weerstond het voortdurende vuur van de tanks totdat de volgende morgen hulp arriveerde."
Medal of Honor - Army (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
3rd Reconnaissance Troop, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Silver Star Medal (SSM)

Headquarters, 5th Army, General Orders No. 103

Bronnen

  • Foto 1: U.S. Army (CC Attribution 3.0)
  • - Taggart, D.G., History of the Third Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1987
    - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996

Foto