TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thorne, Horace Marvin "Buddy"

Geboortedatum:
29 september 1918 (Keansburg/New Jersey, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
21 december 1944 (Grüfflingen/provincie Luik, België)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Fair View Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Troop D, 89th Cavalry Reconnaissance Squadron, 9th Armored Division "Phantom Division", U.S. Army
Toegekend op:
19 september 1945
"Op 21 december 1944 bij Grufflingen in België was hij leider van een patrouille die tot taak had Duitse toepen uit hun ingegraven posities in een dicht bebost gebied te verdrijven. Terwijl hij met zijn lichte mitrailleur naar voren ging, kwam een Duitse Typ III tank uit de stelling tevoorschijn maar werd snel door vuur van Amerikaanse lichte tanks die de patrouille ondersteunden, uitgeschakeld. Twee leden van de vijandelijke tankbemanning probeerden hun voertuig te verlaten maar werden door Cpl. Thorne’s schoten gedood voordat ze op de grond konden springen. Om de vernietiging van de tank en zijn bemanning te voltooien, verliet Cpl. Thorne zijn dekking en kroop onder intens mitrailleurvuur alleen naar voren tot hij er dicht genoeg bij was om twee granaten in de open koepel te gooien, daarmee doodde hij nog twee Duitsers. Hij keerde terug door het onder vuur liggende terrein toen zwaar mortiervuur op het gebied neer begon te komen, greep zijn mitrailleur, sleepte die zonder hulp naar de uitgeschakelde tank en stelde hem op het achterdek van de tank op. Vanaf zijn gunstige, maar ongedekte positie loste hij snelle korte salvo’s op de vijandelijke posities en doodde of verwondde acht vijanden. Twee vijandelijke mitrailleurbemanningen verlieten hun stelling en trokken zich in wanorde terug. Zijn wapen blokkeerde maar liever dan zijn zelf gekozen post te verlaten probeerde hij de blokkering op te heffen; vijandelijk vuur uit kleine wapens, gericht op de tank doodde hem op slag. Cpl. Thorne, met vertoon van heldhaftig initiatief en onverschrokken vechtkunst, bracht de vijand kostbare verliezen toe en verzekerde voor zijn patrouille het succes van hun missie door zijn leven te geven."

Posthuum toegekend.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto: Home of Heroes
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996