TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thomas, William H.

Geboortedatum:
2 januari 1923 (Wynne/Arkansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
22 april 1945 (Zambales gebergte/Luzon, Filippijnen.)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Vak: F. Rij: 16. Graf: 90.
Dienstnummer:
38665831
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Private First Class William Thomas diende tussen 1942 en 1945 in het Amerikaanse leger. Hij verloor op 22 april 1945 beide benen door een explosie, maar bleef toch doorvechten. Hij overleed later die dag.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
149th Infantry Regiment, 38th Infantry Division "Cyclone", U.S. Army
Toegekend op:
24 september 1945
Plaats en datum: Zambales gebergte Luzon, Filippijnen, 22 April 1945. Trad in dienst in: Ypsilanti, Mich. Geboren te Wynne, Ark. G.O. No.: 81, 24 september 1945.
Aanbeveling:
Hij was lid van de voorste sectie van Company B die langs een smalle, beboste rug aanviel. De vijand, goed verschanst in gecamoufleerde stellingen op de heuvel erboven loste zwaar vuur op en gooide explosieve ladingen naar de aanvallende infanteristen. Pfc. Thomas, een geweerschutter werd door een van deze ladingen geraakt waardoor zijn beide benen onder de knie werden afgerukt. Hij weigerde zich te laten behandelen en te laten afvoeren maar bleef op de vijand vuren totdat zijn wapen door een vijandelijke kogel onbruikbaar werd. Nog steeds hulp weigerend gooide hij zijn laatste twee granaten. Daarmee doodde hij drie vijanden en stierf later die dag aan zijn verwondingen. Het doelmatige vuur van Pfc. Thomas verhinderde dat zijn peloton werd teruggeslagen en stelde de verovering van de vijandelijke positie veilig. Zijn uitzonderlijke moed en heldhaftig plichtsbesef vormden een blijvende inspiratie voor zijn kameraden.

Posthuum toegekend
Medal of Honor - Army (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met 2 bronze campaign stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

Foto's