TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zymroz, Chester "Czecslaw"

Geboortedatum:
15 februari 1916 (Holyoke/Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 mei 1973 (Springfield/Massachusetts, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Czeslaw werd op 15 februari 1916 geboren in Holyoke, Massachusetts, zijn ouders waren John en Kartazina M. Zymroz. Zijn vader was van Poolse afkomst. Hij had ook 2 broers, Walter en Max en een zus Jennie.
Hij kwam op 5 februari 1936 in dienst bij de marine en diende als Motor Machinist''s Mate Second Class op de U.S.S. Cherokee (AT-66), later zou hij wegens heldhaftige prestaties tijdens WO II worden onderscheiden met het Navy Cross. Hij bleef gedurende de Koreaanse oorlog bij de marine in het Mobile Construction Battalion 1. Hij werd op 4 februari 1957 ontslagen.
Hij stierf, oorzaak onbekend, op 26 mei 1973 in Springfield, Massachusetts en werd begraven op de Agawam Center Cemetery in Agawam, Mass.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Motor Machinist's Mate 2nd Class
Eenheid:
U.S.S. Cherokee (AT-66), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en plichtsbesef als lid van een ploeg genisten toegevoegd aan de sleepboot U.S.S. Cherokee (AT-66) tijdens de aanval op en de bezetting van Frans Marokko tussen 8 en 11 november 1942. Machinist’s Mate 2ndClass Zymroz en zijn scheepsmakkers hadden de uiterst gevaarlijke taak gekregen een vijandelijke hindernis te ruimen zodat de U.S.S. Dallas de rivier de Sebou op kon varen om dicht bij een strategisch vliegveld aanvallers aan land te zetten. In de nacht van 9 november gingen ze met grimmige vastberadenheid op weg naar hun doel. Ondanks de verraderlijke branding brachten hij en zijn kameraden hun missie dapper en vaardig tot een goed einde: het doorknippen van de kabels over de monding van de rivier terwijl het geschut van het Franse fort het vuur opende. Machinist's Mate Second Class Zymroz en de andere leden van zijn ploeg beantwoordden het vuur van de vijand tot ze buiten bereik waren en ondanks de zware golven die op hun boot beukten brachten ze zichzelf in veiligheid. Zijn optreden gedurende de actie was in overeenstemming met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross

Bronnen

Foto