TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Washburn, George Arthur Tappin

Dienstnummer:
0-58272, U.S. Navy
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Lunga Point (CVE-94)
Toegekend op:
21 augustus 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van de U.S.S. Lunga Point (CVE-94) tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen in de Pacific tussen 10 februari en 14 maart 1945. Opererend ter ondersteuning van de Iwo Jima campagne leverde Captain Washburn waardevolle steun aan de zware aanvallen voor, tijdens en na D-Day. Toen hij bij een gelegenheid door vier Japanse torpedovliegtuigen werd aangevallen, leidde hij het vuur van zijn geschut tegen de vijandelijke groep, vernietigde drie van de vier vliegtuigen volkomen en beschadigde het vierde dat de stuurboordachterzijde van het eiland raakte, over het vliegdek gleeed en aan bakboord in zee viel. Ondanks niet te herstellen schade aan het vliegdek meldde hij zich tegen de morgen paraat voor een nieuwe aanval en bleef opereren tot het einde vande campagne, daarmee aanzienlijk bijdragend aan ons succes in dit vitale gebied. Zijn professionele vaardigheden, zijn leiderschap en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. (Captain Washburn is gerechtigd tot het dragen van de Combat V).

Board Serial 2618 (August 21, 1945).
Tweede LoM ontvangen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste LoM.
Ontvangen met "V" voor Valor.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Lunga Point (CVE-94)
Toegekend op:
21 februari 1946
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke dienstverlening in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de escort carrier U.S.S. Lunga Point (CVE-94), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen bij Okinawa op 2 april 1945. Snel handelend toen ten minste zes vijandelijke zelfmoordtoestellen een goed gecoördineerde aanval op zijn schip deden, manoeuvreerde Captain Washburn de Lunga Point vaardig en op hoge snelheid om maximaal vuur te kunnen richten op alle aanvallers, daarmee zijn goed getrainde geschutsbemanningen in staat stellend, te assisteren bij de vernietiging van drie vliegtuigen. Met zijn uitmuntende omgaan met het schip, zijn koelbloedige moed tegenover vrijwel zekere treffers was hij er voornamelijk voor verantwoordelijk dat de vijand er niet in slaagde schade toe te brengen aan zijn schip en droeg hij aanzienlijk bij aan de veiligheid van de schepen in zijn omgeving. Zijn onverwoestbare vechtlust, zijn leiding en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander Air Forces Pacific: Serial 2121 (February 21, 1946).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Lunga Point (CVE-94)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van de U.S.S. Lunga Point (CVE-94) tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de invasie van Luzon op de Filippijnen van 3 tot 18 januari 1945. Grote vaardigheid en vindingrijkheid betrachtend bij het leiden van de activiteiten van zijn schip, stuurde Captain Washburn zijn vliegtuigen op talloze geslaagde missies boven vijandelijk gebied en tijdens het naderen van het doelgebied sloeg hij vele felle luchtaanvallen af; bij een gelegenheid schoot hij een vliegtuig neer dat gevaarlijk dicht bij zijn schip kwam en deed het in zee storten. Met zijn uitmuntende leiding en onvermoeibare plichtsbetrachting gedurende de hele periode droeg Captain Washburn aanzienlijk bij aan het succes van deze belangrijke operatie en hield de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.
(Captain Washburn is gerechtigd tot het dragen van de Combat V).

Commander 7th Fleet: Serial 02744.
Ontvangen met "V" voor Valor.
Legion of Merit - US Military

Bronnen

  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present

Foto