TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tennent, John Gardner, III

Geboortedatum:
10 december 1909 (Washington, D. C., Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 januari 1944
Vermeld op:
Monument Vermisten van de Verenigde Staten Honolulu
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Southard (DD-207), U.S. Navy
Toegekend op:
14 maart 1943
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer-mijnenveger U.S.S. Southard (DD-207) tijdens een treffen met een vijandelijke duikboot bij het eiland San Cristobal op de Solomoneilanden op 10 november 1942. Toen er visueel contact werd gemaakt met een vijandelijke duikboot op een afstand van ongeveer 3.000 meter, bond Lieutenant Commander Tennent onmiddellijk een felle strijd aan die bijna acht uur duurde. De duikboot viel twee keer aan met torpedo’s maar Lt Cdr Ternnent, slaagde er met vertoon van deskundig zeemanschap en een goed inzicht in, ze te ontwijken. Hij leidde tijdens het hele gevecht de manoeuvres van zijn schip met opmerkelijke professionele vaardigheid en wist vervolgens zijn wanhopige en vastberaden vijand te slim af te zijn en hem te vernietigen. Hij stelde daarmee zijn schip in staat haar vitale taak, het vegen van mijnen, voort te zetten.

Commander South Pacific Force & Area: Serial 82
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Anderson (DD-411), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderl;ijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend officier van de U.S.S. Anderson (DD-411), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen van juli 1943 tot 30 januari 1944. In deze periode met gevaarlijke opdrachten nam Commander Tennent deel aan het bombardement op Kiska; aan het escorteren en steunen van de 2nd Marine Division op Tarawa en op het bombardement op Wotj waarbij hij dodelijk gewond raakte toen zijn schip werd getroffen door het vuur van een vijandelijke kustbatterij. Zijn grote kwaliteiten als leider vormden een inspiratie voor degenen die onder hem dienden en kwamen voortdurend overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Postuum toegekend met Combat V device
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Anderson (DD-411), U.S. Navy

Postuum toegekend
Purple Heart

Bronnen