TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sims, Gelzer Loyall

Geboortedatum:
18 november 1903 (Orangeburg/South Carolina, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 februari 1988 (Solano County/California, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

1 apr 1940: Lt.Cdr.
?: Cdr.
20 jul 1943: T/Capt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Maury (DD-401), U.S. Navy
Toegekend op:
28 september 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Maury (DD-401) tijdens een gevecht met Japanse marine-eenheden voor het eiland Kolombangara op de Britse Solomoneilanden in de vroege morgen van 13 juli 1943. In de beginfase van deze nachtelijke actie manoeuvreerde Commander Sims zijn schip met uitmuntende vaardigheid en durf om een groep van 6 vijandelijke schepen nauwkeurig en ononderbroken te kunnen beschieten. Hij lanceerde 4 torpedo’s op de vijandelijke formatie en droeg daarmee aanzienlijk bij aan de totale vernietiging van minstens 4 en mogelijk alle Japanse schepen.
Na dit gevecht diende zijn schip als bescherming voor 2 van onze destroyers die een ander schip sleepten en onderhevig waren aan vastberaden luchtaanvallen.
Gedurende deze hele actie, waarbij hij dapper vocht met alle wapens onder zijn bevel, was Commander Sims een inspiratie voor voor zijn officieren en manschappen en zijn optreden paste steeds binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander South Pacific: Serial 001979
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Maury (DD-401), U.S. Navy
Toegekend op:
13 oktober 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Maury (DD-401) tijdens een gevecht met vijandelijke Japanse troepen in de Golf van Vella op de Solomoneilanden in de nacht van 6 op 7 augustus 1943. In een goed getimede en gecoördineerde aanval met kanonnen en torpedo’s bracht zijn schip, samen met 5 andere, een heel vijandelijk eskader bestaande uit een kruiser en 3 destroyers tot zinken. Door zijn knappe manoeuvreren en moedige en agressieve aanvallen, kwam Commander Sims met schip en bemanning zonder verlies of schade uit dit meest succesvolle gevecht. Zijn inspirerende leiding en zijn dappere vechtlust strekken Commander Sims, zijn commando en de Amerikaanse Marine tot grote eer,

Commander South Pacific: Serial 002142
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Maury (DD-401), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie als bevelvoerend officier van de U.S.S. Maury (DD-401) op 30 november en 1 december 1942 toen hij als 3de schip in een konvooi van destroyers de strijd aanbond met Japanse oppervlakte eenheden. Terwijl hij onder vijandelijk kanonvuur lag en werd aangevallen met torpedo’s loste hij 80 schoten.
Commanders Sims diende daarna als escorte voor de U.S.S. Pensacola en voegde zich toen bij de U.S.S. New Orleans en loodste onder uiterst moeilijke omstandigheden het schip veilig de haven van Tulagi binnen; meerde naast haar af en ging voor anker.
Commander Simns was een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en zijn optreden pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede SSM als Gold Star op het lint ontvangen.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen