TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sawyer, Eugene B.

Geboortedatum:
30 december 1921 (St. Marys/Ohio, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

VC-76 piloot van een Avenger Torpedobommenwerper van CVE-80 U.S.S. Petrof Bay. Voerde aanvallen uit en dropte torpedo's op een kruiser en een Yamato klasse slagschip en mitraillerde een torpedobootjager tot het explodeerde. Zijn toestel heeft bijgedragen aan het tot zinken brengen van alle drie de schepen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Reserves)
Eenheid:
VC-76, U.S.S. Petrof Bay (CVE-80), U.S. Navy
Toegekend op:
juni 1945
Citaat:
"De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen om het Navy Cross uit te reiken aan Eugene B. Sawyer, Ensign, U.S. Navy (Reserve), voor buitengewoon heldendom tijdens operaties tegen de vijand terwijl hij diende als piloot van een op een vliegdekschip gestationeerd Marinevliegtuig in Composite Squadron Seventy-Six (VC-76, op de U.S.S. Petrof Bay (CVE-80), en gelegen nabij Samar in de Fillippijnse Eilanden, in actie tegen vijandelijke Japanse eenheden tijdens de luchtslag boven de Golf van Leyte op 25 oktober 1944. Ensign Sawyer viel onverschrokken een grote strijdmacht aan van de Japanse Keizerlijke Marine in een aanval zonder de hulp van oppervlakteschepen en in een intens spervuur van luchtafweergeschut en met de wetenschap dat zijn brandstofvoorraad onvoldoende was om hem veilig terug te brengen naar de basis. Hij volbracht zijn aanval met zulk een vastberadenheid en zonder op zijn eigen veiligheid te letten wat resulteerde in zware schade aan de grote schepen van de Japanse Keizerlijke Marine, en daadwerkelijk een bijdrage leverde aan de aftocht van de vijandelijke vloot. Ensign Sawyer's uitmuntende moet, gedurfde vliegkunst en toewijding tot de dienst waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine."
Navy Cross

Bronnen

  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Home of Heroes

Foto