TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Savitz, Charles William (Bill)

Geboortedatum:
22 maart 1923 (Tekoa/Washington, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 november 1944
Vermeld op:
Monument Vermisten van de Verenigde Staten Honolulu
Dienstnummer:
3935663
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Zijn moeder verloor hem voor altijd op die dag in de zuidelijke Pacific want zijn lichaam is nooit gevonden. Ze ontkende zijn overlijden tot aan haar eigen dood in 1956, het jaar waarin ik geboren werd. Mijn ouders vonden dat het feit dat hij tijdens de oorlog vermist werd zwaar woog tot haar vroege dood op 60 jarige leeftijd. Zij was een van die duizenden moeders die haar verdriet nooit te boven zijn gekomen. Bill Savitz

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Aviation Metalsmith Second Class
Eenheid:
U.S.S. Liscome Bay (CVE-56), U.S. Navy
Toegekend op:
november 1944
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en plichtsbesef, dienend aan boord van de escort carrier U.S.S. Liscombe Bay (CVE-56) in actie tegen de vijand toen dat schip op 24 november 1943 bij het eiland Makin op de Gilberteilanden tot zinken werd gebracht. Chief Aviation Metalsmith Second Class Savitz raakte ernstig gewond toen de carrier door een torpedo werd geraakt maar weigerde medische behandeling. Temidden van voortdurend exploderende munitie en felle branden lag hij op het hangardek en hielp opgesloten mannen door een gat in het dek uit de officiersmess te trekken. Zijn optreden gedurende deze actie strekt hem tot grote eer en komt overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 332
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Aviation Metalsmith Second Class
Eenheid:
U.S.S. Liscome Bay (CVE-56), U.S. Navy

Postuum toegekend
Purple Heart

Bronnen