TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ryan, Michael Patrick

Geboortedatum:
30 januari 1916 (Osage City/Kansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
9 januari 2005 (Northridge/Californië, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Dienstnummer:
0-6934
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Michael Patrick Ryan werd op 30 januari 1916 geboren in Osage City, Kansas. In 1933 ging hij bij de Marine Corps Reserve en werd in november 1940 opgeroepen voor actieve dienst.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de 6th Marines op IJsland en later bij de 2nd Marines op Guadalcanal, Tarawa, Saipan en Tinian.

Tijdens de oorlog in Korea diende Ryan als Bataljons kommandant en tijdens de oorlog in Vietnam als Assistent Divisie Bevelhebber van de 3rd Marine Division. in zijn latere carrière diende hij onder andere te Quantico en bij het Pentagon. Zijn laatste positie was die van Director Marine Corps Reserve. Michael Ryan ging in 1977 met pensioen. Hij overleed op 9 januari 2005 en werd op 26 januari 2005 begraven te Arlington.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Company L, 3rd Battalion, 2nd Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties dienend als bevelvoerend officier van Company L, Third Battalion, Second Marines, Second Marine Division, en ook als bevelvoerend officier van een samengesteld bataljon, in action tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio op het Tarawa atol op de Gilberteilanden tussen 20 en 24 november 1943. Major Ryan landde met zijn compagnie in de vierde golf en leidde moedig een felle en vastberaden aanval op de vijand en met behoud van het initiatief, ondanks de zware verliezen die zijn troepen leden, voegde hij twee andere compagnieën infanterie samen met zijn eigen tot een samengesteld bataljon dat onder zijn vaardige leiding gedurende de rest van de dag en nacht een smal bruggenhoofd bezet hield. De volgende morgen leidde hij zijn samengestelde eenheid in een agressieve aanval op het sterk verdedigde strand van Betio, zich voortdurend blootstellend aan intens vijandelijk vuur en zijn mannen aanmoedigend totdat een belangrijk bruggenhoofd gezuiverd was van Japanners en versterkingen en voorraden voor onze troepen zonder tegenstand aan land gezet konden worden. De briljante tactische vaardigheden van Major Ryan en zijn onverschrokken vechtlust onder groot gevaar droegen in hoge mate bij aan de uiteindelijke verovering van eenstrategisch zeer belangrijk atol en strekken hem, zijn dappere commando en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander in Chief, Pacific Forces: Serial 0647.
Navy Cross
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadegeneraal der Mariniers)
Eenheid:
3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
"Voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag bij de uitvoering van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten als assistent-divisiecommandant, THIRD Marine Division, in de Republiek Vietnam van januari tot mei 1967."

w/ Combat V
Legion of Merit - US Military

Bronnen

Foto's