TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Osberg, Carl August

Geboortedatum:
13 april 1920 (Dunbarton/New Hampshire, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 juni 1942
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 0-099914, U.S. Navy Reserve.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Ensign (Vaandrig)
Eenheid:
Torpedo Squadron Three (VT-3), U.S.S. Yorktown (CV-5) (Torpedo Squadron Three (VT-3), U.S.S. Yorktown (CV-5))
Toegekend op:
december 1942
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed in operaties tegen de vijand dienend als piloot van een torpedobommenwerper van Torpedo Squadron 3 (VT-3) aan boord van de USS Yorktown (CV-5) tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de Slag om Midwayop 4 juni 1942.

Deelnemend aan een aanval met torpedo’s tegen Japanse Marine eenheden, lanceerde Ensign Osberg onder zwaar luchtafweervuur en een overweldigende tegenstand van jagers zijn aanval tot een moment waarop het vrij zeker werd dat hij, om zijn missie te voltooien, waarschijnlijk om het leven zou komen. Niet afgeschrikt door de serieuze mogelijkheid van een dergelijk riskante aanval zette hij, met volledige minachting voor eigen veiligheid door zodat zijn squadron voltreffers kon plaatsen op twee vijandelijke carriers. Zijn zelfopoffering, moed en kracht passen binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde moedig zijn leven voor zijn land.

Postuum toegekend
Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 309 (December 1942).
Navy Cross

Bronnen

Foto