TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

O’Bannon, Wilcie A.

Geboortedatum:
18 mei 1922 (Red River County/Texas, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-17955,
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Wilcie O'Bannond kwam uit Turlock, California. Hij huwde met Geneva O. Satterfield. Het echtpaar kreegvier kinderen (drie zonden en een dochter).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 9th Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed als bevelvoerend officier van Company F, Second Battalion, Ninth Marines, Third Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Iwo Jima in de Vulkaaneilanden tussen 26 februari en 8 maart 1945. Zijn compagnie aanvoerend in een aanval op sterke vijandelijke posities die de voortgang van drie Mariniers divisies hadden opgehouden bij het vliegveld Motoyama Twee op 26 februari, trotseerde 1st Lt. O’Bannon dicht vuur van artillerie, mortieren en kleine wapens bij het leiden van zijn mannen hun doel te bereiken. Zich in de dagen die volgden regelmatig blootstellend aan vijandelijk vuur, bleef hij aanvalspelotons leiden bij het opruimen van bunkers en versterkingen. In een aanval in de vroege morgen van 7 maart tegen vijandelijke posities ten oosten van het vliegveld werden hij en tien van zijn mannen afgesneden van de rest van de compagnie en door de vijand omsingeld. Hij leidde de verdediging tegen zwaar vuur van mortieren, kleine wapens en granaten en stelde daardoor zijn groep in staat 36 uur stand te houden. Toen er tanks verschenen om te assisteren bij het terugtrekken weigerde hij het gebied te verlaten totdat de laatste van zijn mannen in veiligheid was gebracht. Zijn moed en plichtsbesef strekken 1st Lt. O’Bannon en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force, Pacific: Serial 67348
Navy Cross

Bronnen

  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Familiegegevens
    - Home of Heroes

Foto