TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nelson, Lucas Jasper

Geboortedatum:
13 februari 1917 (Lamero/Kentucky, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
10 december 1996
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Lucas Jasper Nelson was tevens gerechtigd tot het dragen van de Presidential Unit Citation bar met gouden ster.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Bombing Squadron 1 (VB-1), U.S. Navy (Bombing Squadron 1 (VB-1), U.S. Navy)
Toegekend op:
20 augustus 1944
Samenvatting:
Wegens uitzonderlijk heldendom in operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een duikbommenwerper van de marine van Bombing Squadron One (VB-1) aan boord van de U.S.S. Yorktown (CVL-10) in actie tegen kapitale eenheden van de Japanse vloot tijdens de eerste slag in de Filippijnse Zee op 20 juni 1944. Vliegend op het uiterste bereik vanaf zijn basis om deel te nemen aan een gedurfde aanval op een vijandelijke carrier, streed Lieutenant Nelson dapper met zijn vliegtuig tegen vijandelijke onderscheppers en, laag invliegend ondanks het intense afweervuur lanceerde hij een briljant uitgevoerde duikbomaanval met als resultaat drie voltreffers en twee waarschijnlijk op het vijandelijke oorlogsschip. Omdat zijn brandstof op was slaagde hij erin ’s nachts een veilige landing op zee te maken en later werd hij door een van onze eigen destroyers gered. Zijn grote persoonlijke moed en agressieve vechtlust bij het voltooien van een riskante missie strekken Lt. Nelson en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander Fast Carrier Task Force: Serial 0439 (20 August 1944).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Bombing Squadron 1 (VB-1), U.S. Navy (Bombing Squadron 1 (VB-1), U.S. Navy)
Toegekend op:
8 oktober 1945
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een duikbommenwerper van de marine en divisie leider van Bombing Squadron One (VB-1) aan boord van de U.S.S. Yorktown (CVL-10) in actie tegen kapitale eenheden van de Japanse vloot op de marinebasis van Kure op 28 juli 1945. Toen intens en nauwkeurig afweervuur zijn divisie bedreigde voordat die zijn aanval kon lanceren veranderde Lt. Nelson snel van tactiek die de piloten van zijn divisie in staat stelden treffers te plaatsen en enorme schade aan te richten aan een oorlogsschip van de ISE klasse, Zelf voerde hij een agressieve aanval uit en plaatste een voltreffer op een oorlogsschip. Met zijn deskundigheid als vlieger en zijn agressieve vechtlust droeg Lt. Nelson aanzienlijk bij aan het succes van zijn squadron tijdens een heldhaftige aanval waarbij alle kapitale schepen van de Japanse vloot in Kure tot zinken werden gebracht of beschadigd. Zijn plichtsbesef paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 2d Carrier Task Force: Serial 02026 (8 October 1945).
Tweede NC toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste NC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede AM toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste AM.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend met drie campagnesterren.
Asiatic-Pacific Campaign Medal
National Defense Service Medal (NDSM)
Naval Reserve Medal

Bronnen

Foto