TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lawley, Alvin Wilfred

Geboortedatum:
26 augustus 1917 (Erie/Colorado, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 juni 1945 (Okinawa/Ryukyu Eilandengroep, Japan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 827074, U.S. Marine Corps (Reserve).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Special Weapons Assault Unit, Headquarters Company, 1st Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
15 november 1946
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef, dienend als sectieleider van een Special Weapons Assault Unit van Headquarters Company, First Battalion, Seventh Marines, FIRST Marine Division tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen op Okinawa op de Ryukyueilanden op 18 juni 1945. Pfc. Lawley had opdracht gekregen diverse vijandelijke stellingen in grotten langs een steil koraalrif uit te schakelen die alle mogelijke aan- en afvoerroutes in het hele operatiegebied bestreken. Hij stak herhaaldelijk het open en onder vuur liggende terrein over om explosieven bij de ingangen van de grotten te plaatsen en keerde na iedere explosie moedig terug om zijn voorraad aan te vullen. Niet afgeschrikt door Japanse sluipschutters die de route naar de vijandelijke stellingen verdedigden blies hij negen grotten op en doodde 35 vijanden voordat hij zelf viel, dodelijk gewond door een felle vuurstoot van een sluipschutter terwijl hij nog een lading plaatste. Door zijn onverschrokken initiatief en vaardigheid tegenover een overweldigende tegenstand heeft Pfc. Lawley aanzienlijk bijgedragen aan het vrijmaken van een bevoorradingsroute en zijn onverwoestbare plichtsbesef gedurende de hele actie strekt hem en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Commander in Chief, Pacific Forces: Serial 032401 (November 15, 1946).
Postuum verleend.
Navy Cross

Bronnen

  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Accident Report
    - Home of Heroes

Foto