TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jerue, George Edward

Geboortedatum:
26 augustus 1920 (Mt. Kisco/New Jersey, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 april 1984
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company A, 1st Tank Battalion, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
9 december 1947
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom als leider van een eskadron tanks van het First Tank Battalion, First Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op Peleliu op de Palau eilandengroep op 15 september 1944. Toen de tank waarin hij zijn eskadron over een stuk strand leidde geraakt werd door een granaat van een verborgen 75mm veldkanon, bleef First Lieutenant Jerue blootstaan aan zwaar mortiervuur toen hij de opmars leidde over ongeveer 300 meter strand dat vol lag met mijnen om zijn voorste tank in staat te stellen het vuur te openen en het vijandelijke kanon en bemanning uit te schakelen. Nadat hij de positie van een andere goed verborgen vijandelijke mitrailleur had ontdekt, die zijn vuur van de infanterie naar de tanks had verlegd, ging hij naar een andere tank ongeveer 20 meter verder en nadat hij op de toren was geklommen en een mitrailleur bediende, bleef hij ongedekt, leidde de tank naar de vijandelijke stelling en wees de boordschutter het doel aan met zijn tracers. Zijn koelbloedige moed, zijn dappere vechtlust en plichtsbesef kwamen overeen met de beste tradities van de United States Naval Service.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force, Pacific: Serial 6683 (SofN Signed 9 december 1947).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Lieutenant (Eerste Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Commanding Officer, Company C, 1st Tank Battalion, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als tankverbindingsoffier en commandant van Company C, First Tank Battalion, First Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Okinawa in de Ryukyu eilanden op 16 mei 1945. Toen onze tanks opereerden in het dal ten zuiden van de Dakeshi rug en voor onze eigen troepen uit, nam First Lieutennant Jerue dicht vijandelijk artillerie- en mortiervuur en troepenbewegingen waar die aangaven dat een sterke tegenaanval in dat gebied zou worden ingezet. Omdat de verbindingen met de tanks verstoord waren en het duidelijk was dat de eenheid de dreigende tegenaanval niet had opgemerkt en zich in een gevaarlijke positie bevond wanneer die niet werd ingelicht, ging hij moedig naar voren, het onder vuur liggende dal in en roepend naar de tanks, leidde hij persoonlijk hun vuur. Later, toen de wanhopige troepen bijna de rechterflank van het bataljon hadden bereikt, zag hij dat het vuur van onze eigen tanks gevaarlijk dicht bij onze troepen lag. In het heetst van de strijd ging hij weer naar voren om het vuur van de tanks te leiden.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto