TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hoover, Gilbert Corwin

Geboortedatum:
25 juli 1894 (Columbus/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
8 januari 1980 (East Providence/Rhode Island, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Destroyer Task Force 11, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van Commander Destroyer Task Force 11, United States Pacific Fleet tijdens de redding van overlevenden van de U.S.S. Lexington na de slag op de Koraalzee op 7 en 8 mei 1942. Onder voortdurend gevaar van aanvallen door vijandelijke Japanse vliegtuigen en in een periode waarin de Lexington schudde door heftige explosies en verteerd werd door felle branden, liet Captain Hoover zijn vlaggenschip en andere schepen onder zijn bevel naast de gehavende carrier komen om overlevenden van boord te halen. Met zijn moedige en bezielende leiding in een uiterst gevaarlijke situatie droeg hij aanzienlijk bij aan het beperken van het aantal slachtoffers en het redden van veel overlevenden die anders het leven zouden hebben verloren. Het optreden van Captain Hoover gedurende deze actie strekt hem tot grote eer en kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Helena (CL-50), U.S. Navy
Toegekend op:
21 januari 1943
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de lichte kruiser U.S.S. Helena (CL-50) tijdens de nachtelijke actie tegen een eskader van Japanse kruisers en destroyers bij het eiland Savo tijdens de slag om Kaap Esperanza op 11 en 12 oktober 1942. Captain Hoover handhaafde de veiligheid van de achterhoede van de vloot en vocht dapper met zijn schip ondanks de problemen van nachtelijke strijd en slaagde erin een Japanse destroyer in de achterhoede tot zinken te brengen. Onder zijn deskundige leiding was het vastberaden en effectieve kanonvuur van de Helena grotendeels verantwoordelijk voor het tot een minimum beperken van schade aan onze destroyers in de achterhoede. Captain Hoover leverde met zijn bezielende leiding en het dappere plichtsbesef van zijn eenheid een grote bijdrage aan het opmerkelijke succes van deze vitale missies die de Amerikaanse marine tot grote eer strekken.

Commander Southern Pacific Fleet: Serial 263 (January 21, 1943) & Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 315 (June 1943) - Eerste Gold Star op het lint van de eerste medaille.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Helena (CL-50), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de lichte kruiser U.S.S. Helena (CL-50) tijdens een actie tegen Japanse marine eenheden bij het eiland Savo in de nacht van 12 op 13 november 1942. Bij deze gelegenheid viel de eenheid, waaraan Captain Hoover was toegevoegd, van dichtbij aan en versloeg een veel sterkere vijand. Zijn durf en vastberadenheid kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine en hij droeg hij aanzienlijk bij aan de overwinning die voorkwam dat de vijand zijn doel kon bereiken.

Tweede Gold Star voor op het lint van de eerste medaille.
Navy Cross

Bronnen