TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hathaway, Amos Townsend

Geboortedatum:
5 december 1913 (Pueblo/Colorado, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 augustus 1996 (Charleston/South Carolina, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Heermann (DD-532), U.S. Navy
Toegekend op:
1 februari 1945
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Heermann (DD-532) tijdens een aanval op kapitale eenheden van de vijandelijke Japanse vloot tijdens de slag bij Samar op 25 oktober 1944. Toen een formidabel eskader van Japanse slagschepen, kruisers en destroyers onze kleine Task Unit Escort Carriers aanviel naderde Commander Hathaway twee keer tot op 4.000 meter om torpedoaanvallen op grote vijandelijke schepen te lanceren. Hij bleef met zijn schip onder constant kanonvuur en slaagde erin een bevestigde treffer te plaatsen op een slagschip. Nogmaals tot op korte afstand naderend richtte hij vaardig zijn boordgeschut op twee zware kruisers en leverde grote steun bij het buiten gevecht stellen van deze schepen. Door zijn dappere actie leidde hij het vijandelijke vuur van onze licht bewapende carriers af op zijn eigen schip en hielp daarmee aanzxien;lijk die te beschermen. Zijn leiderschap, dappere vechtlust en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 7th Fleet: Serial 0678
Navy Cross
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Director, Logistic Plans Division, Office of the Chief of Naval Operations, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als directeur Logistic Plans Division, Office of the Chief of Naval Operations, van juni 1963 tot juni 1965 voor zijn bijdragen aan de logistiek ter verhoging van onze operationele paraatheid.
Legion of Merit - US Military

Bronnen

Foto