TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harris, Boone T.

Geboortedatum:
(Tazewell/Tennessee, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
830049
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
Headquarters Company, 1st Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps (Headquarters Company, 1st Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", United States Marine Corps)
Uitgereikt voor:
Operatie Stalemate II
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Private First Class Boone T. Harris (MCSN: 830049), United States Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef, dienend als verkenner van de Headquarters Company, First Battalion, First Marines, First Marine Division in actie op Peleliu op de Palaueilanden op 20 september 1944.
Nadat zijn compagnie zware verliezen had geleden door vijandelijk mitrailleurvuur tijdens een aanval over open terrein, ging Pfc Harris onder intens vuur van automatische wapens, opgesteld in grotten op een heuvelrug, moedig naar het gebied terug en viel eigenhandig de eerste grot aan en schoot zijn pistool leeg op de vijandelije geschutsbemanning. Nadat hij het wapen met handgranaten had uitgeschakeld raapte hij een automatisch geweer op, legde intensief vuur op en tweede Japanse stelling en stelde daardoor twee mannen van zijn compagnie in staat zich in veiligheid te brengen. Daarna pakte Pfc Harris onder dekking van een rookgranaat een derde gewonde op en droeg hem op zijn schouders uit de vuurzone. Hoewel hij tijdens zijn acties onder voortdurend mitrailleurvuur lag vanuit vijandelijke stellingen op andere heuvels, redde hij de levens van diverse kameraden die anders zouden zijn gesneuveld.
Zijn koelbloedigheid, zijn dappere vechtlust en zijn plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force Pacific: Serial 00435.
Navy Cross

Bronnen

Foto