TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fieguth, Walter

Geboortedatum:
1913 (Newton/Kansas, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Platoon Sergeant (Pelotonssergeant)
Eenheid:
Company B, 2nd Tank Battalion, HQ, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Walter Fieguth (335667), Platoon Sergeant, U.S. Marine Corps (Reserve), wegens uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbetrachting, dienend bij Company B, Second Tank Battalion, Second Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Betio, Tarawa atol in de Gilberteilanden op 21 november 1943. Toen zijn peloton lichte tanks op een koraalrif aan de grond liep, waadde Platoon Sergeant Fieguth zonder aarzelen tot binnen 200 meter van de kust ondanks intens en hardnekkig vuur van vijandelijke mitrailleurs om een pad door ondiep water te zoeken waarover hij zijn peloton naar de kust kon leiden en probeerde, teruggegaan naar zijn tank door ongeveer een meter diep water aan land te komen. Hij leidde met succes zijn tank 800 meter over een met granaten bezaaid rif en een strand vol met mijnen, daarna nam hij contact op met de commandant van het bataljon en ging vervolgens terug naar het strand om de rest van zijn peloton onder dekking van de duisternis aan land te begeleiden. Platoon Sergeant Fieguth’s prachtige initiatief, zijn agressieve vastberadenheid en onzelfzuchtig plichtsbesef onder groot gevaar pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Hammel, E. & Lane, J.E., Bloody Tarawa – The 2nd Marine Division, November 20-23, 1943, Zenith Press, St. Paul, USA, 2006
    - WW2 Gyrene.org
    - Tarawa on the web.org
    - Homeofheroes.com

Foto