TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Faulkner, Clark Woods

Geboortedatum:
24 augustus 1919 (Lincoln/Nebraska, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep toen hij het bevel voerde over Torpedo Boat 40 (PT-40) die samen met PT-43 en PT-112 de strijd aanbond met een groep destroyers voor de kust van Guadalcanal in de nacht van 11 op 12 januari 1943. De groep viel op slechts een paar honderd meter uit de door de vijand bezette kust drie destroyers aan waaarbij Lieutenant Faulkner gedurfd en vastberaden tot binnen 500 meter naderde voor hij zijn torpedo’s lanceerde en twee treffers plaatste waardoor de destroyer waarschijnlijk zonk. Lt Faulkner ontsnapte zonder verliezen onder een regen van granaten waardoor de andere twee MTB’s tot zinken werden gebracht.
In de nacht van 1 op 2 februari viel Lieutenant Faulkner, die het bevel voerde over MTB PT-124, in het zelfde gebied een groep van 19 vijandelijke destroyers aan en plaatste met grote desdkundighheid twee treffers op een afsatand van 1.000 meter waardoor de destroyer in brand vloog en meer dan drie uur bleef branden. De uitzonderlijke moed, het agressieve leiderschap en het opmerkelijke plichtsbesef van Lt Faulkner kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.
Navy Cross

Bronnen