TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Evarts, Milo Burnell

Geboortedatum:
3 september 1913 (Ruthton/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 oktober 1942 (Cape Esperance/Savo, Pacifische Oceaan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Milo Burnell Evarts, geboren op 3 september 1913 in Ruthton, Minnesota, ging bij de Naval Reserve op 31 augustus 1940 en werd op 12 juni 1941 als Ensign aangesteld. In de nacht van 11 op 12 oktober 1942, tijdens de Slag bij Cape Esperance, werd Lieutenant (junior grade) Evarts gedood toen zijn schip, USS Boise (CL-47) werd beschadigd. Het gevaar van de explosies tijdens de brand die in de geschutskoepel uitbrak waaarover hij het bevel voerde, veronachtzamend. Evarts bleef op zijn post to hij om het leven kwam. Hij werd posthuum onderscheiden met het Navy Cross vanwege zijn onaflatende toewijding aan de dienst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Eenheid:
U.S.S. Boise (CL-47)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn functie van Number 2 Turret Officer aan boord van de lichte kruiser U.S.S. Boise (CL-47), tijdens acties tegen vijandelijke Japanse marine eenheden bij het eiland Savo tijdens de slag om Kaap Esperanza in de nacht van 11 op 12 oktober 1942. Toen er brand uitbrak in de toren en het gevaar van explosies steeds groter werd bleef Lieutenant junior grade Evarts, met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid dapper op zijn post terwijl de vlammen door brandweerploegen werden gedoofd. Stand houdend tot het bittere einde, bezweek hij tenslotte in de officiershut waar zijn lichaam werd gevonden met de telefoon nog in zijn hand. Zijn moedige plichtsbesef, met onwankelbare vastberadenheid behouden tot aan het moment van zijn dood, paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Hij offerde dapper zijn leven bij de verdediging van zijn land.
Navy Cross

Bronnen

  • Foto 1: Us Navy
  • Foto: US Navy Department
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Department of the Navy- Naval Historical Center 805 Kidder Breeze SE -- Washington Navy Yard Washington DC 20374-5060
    - Military Times Hall of Valor

Foto