TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Daigle, Alfred Joseph

Geboortedatum:
(Augusta/Maine, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 juli 1944 (Eiland Tinian, Noordelijke Marianen)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Vak: N. Rij: 0. Graf: 673.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Corporal Alfred J. Daigle ligt begraven op de Amerikaanse Begraafplaats en Monument van de Stille Oceaan, Honolulu/Hawaï, Verenigde Staten. Perceel N, Rij 0, Graf 673.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal der Mariniers)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 25th Marine Regiment, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Navy Cross postuum toe te kennen aan Alfred J. Daigle (808641), Corporal, U.S. Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als leider van een mitrailleurploeg bij with Company K, Third Battalion, Twenty-Fifth Marines, Fourth Marine Division, tijdens de bezetting van het door de Japanners bezette eiland Tinian in de Marianas groep in de nacht van 24 juli 1944. Cpl. Daigle, een oplettend leider, nam onmiddellijk de mitrailleur over toen zijn schutter gewond raakte tijdens de felle tegenmaatregelen die door de Japanners werden genomen volgend op onze aanval en de daarop volgende vestiging van een bruggenhoofd op dit strategische eiland. Hij richtte een aanhoudende stroom kogels op de vijandelijke troepen, slaagde erin deze zware verliezen toe te brengen en hem tijdelijk tot terugtrekken te dwingen. Daarna, ondanks het verlies van al het dekkingsvuur rond zijn stelling door geconcentreerd vijandelijk vuur van mortieren, mitrailleurs en granaten, moedig standhoudend tegen de tweede poging door onze linies te breken bleef hij met kalme moed achter zijn wapen en onderhield een onophoudelijke stroom verwoestend vuur op de naderende Japanners. Vastbesloten zijn positie niet op te geven toen zijn stelling eindelijk door vijandelijk geschut werd uitgeschakeld, hield hij hardnekkig stand, onbevreesd nam hij het in man tegen man gevechten tegen de vijand op, strijdend met felle agressie totdat hij, overweldigd door de fanatieke tegenstand dodelijk gewond raakte en viel, terwijl er meer dan honderd vijanden dood voor zijn geschutsopstelling lagen en nog eens zes in de stelling zelf. Cpl. Daigle, een ontembare vechtjas droeg met zijn onverschrokken initiatief en vastberaden kracht tegenover een bijna zekere dood aanzienlijk bij aan het vrijwel uitroeien van een Japanse compagnie infanterie en aan de snelle consolidering van het bruggenhoofd. Zijn voortdurende grote persoonlijke moed en zelf-opofferende plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken Cpl. Daigle en de Amerikaanse Marine tot grote eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum verleend.
Commander in Chief, Pacific Forces: Serial 488 (5 februari 1945).

Navy Cross

Bronnen

  • - Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present, by C. Douglas Sterner
    - Bright, R.C., Pain & Purpose in the Pacific – True Reports of War, Trafford Publishing, Victoria, British Columbia, Canada, 2010
    - American Battle Monuments Commission
    - Homeofheroes.com

Foto