TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carl, Marion Eugene

Geboortedatum:
1 november 1915 (Hubbard/Oregon, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-6053, U.S. Marine Corps.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Marine Fighting Squadron 221 (VMF-221), Marine Air Group 22 (MAG-22), U.S. Marine Corps Aviation, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
10 november 1942
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep, dienend als sectieleider en piloot van Marine Fighting Squadron TWO HUNDRED TWENTY-ONE (VMF-221), Marine Air Group TWENTY-TWO (MAG-22), Naval Air Station, Midway, tijdens operaties van de U.S. Naval en Marine Forces tegen de binnenvallende Japanse vloot tijdens de slag om Midway op 4 juni 1942. Zijn sectie aanvoerend in een gedurfde en agressieve aanval op een veel groter aantal Japanse bommenwerpers en jagers, droeg Capt. Carl bij aan het verstoren van de plannen van de vijand en verminderde de doelmatigheid van hun aanval. Als gevolg van zijn gedurfde tactiek slaagde hij erin een OO Isento K1 marinejager te vernietigen. De moedige leiding en de volledige minachting voor eigen veiligheid, tijdens deze aanval door Capt. Carl getoond pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Board Serial: 06053 (SofN Approved November 10, 1942).
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom en opmerkelijk dienstbetoon in het kader van zijn beroep, dienend als piloot van Marine Fighting Squadron TWO HUNDRED TWENTY-THREE (VMF-223), Marine Air Group TWENTY-THREE (MAG-23), FIRST Marine Aircraft Wing, tijdens luchtgevechten tegen vijandelijke Japanse troepen in het gebied rond de Solomoneilanden tussen 24 augustus en 9 september 1942. Capt. Carl schoot tijdens die periode van 16 dagen, met volledige minachting voor zijn persoonlijke veiligheid, zonder hulp 10 vijandelijke vliegtuigen neer en slaagde er met hulp van een andere piloot van het Marine Corps in het elfde vliegtuig neer te halen. Zijn grote durf en opvallende vaardigheden als vlieger vormden een inspiratie voor andere piloten van zijn squadron en droegen in hoge mate bij aan de veiligheid van de posities van de Amerikaanse strijdkrachten op de Solomoneilanden. Zijn moedige en trouwe plichtsbetrachting past binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede NC verkregen als een gouden ster te dragen op het lint van de eerste NC.

Bronnen

  • Foto 1: Bill Gonyo
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Home of Heroes

Foto