TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Campbell, Colin

Geboortedatum:
23 november 1895 (Pittsburg/Kansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 juli 1970 (Annapolis/Maryland, Verenigde Staten)
Begraven op:
United States Naval Academy Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. Saint Louis (CL 49), U.S. Navy
Toegekend op:
december 1943
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom en opmerkelijke prestaties in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officer van de lichte kruiser U.S.S. St. Louis (CL-49) tijdens operaties in de Golf van Kula op de Solomoneilanden op 5 en 6 juli 1943. Als onderdeel van een strijdgroep die de landing van Amerikaanse troepen op de Rice Anchorage op New Georgia ondersteunde, voer Captain Campbell vaardig met zijn schip door verboden wateren vol met duikboten en bombardeerde onder intens vuur van Japanse kanonnen en torpedo’s met succes vijandelijke kustbatterijen en installaties. 24 uur later nam de St. Louis, die tijdens een deel van de operaties de formatie kruisers leidde, deel aan een gevecht tegen numeriek sterkere Japanse vlooteenheden en door Captain Campbell’s briljante leiding van haar vuur, leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het tot zinken brengen, dan wel zwaar beschadigen van alle vijandelijke schepen. De inspirerende leiding en het dappere plichtsbesef dat Captain Campbell onder vuur toonde droegen in hoge mate bij aan het succes van deze vitale operaties en strekken de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 321
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding officer, U.S.S. ST. Louis (CL-49), U.S. Navy
Toegekend op:
december 1943
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de lichte kruiser U.S.S. St. Louis (CL-49) tijdens een treffen met Japanse vlooteenheden voor het eiland Kolombangara op de Solomonseilanden in de vroege morgen van 13 juli 1943. Captain Campbell voerde de eerste linie van kruisers aan tijdens de 2de fase van deze actie tegen 6 vijandelijke schepen. Hij leidde het onophoudelijke en nauwkeurige vuur op de tegenstander en droeg in hoge mate bij aan de totale vernietiging van minstens 4 en waarschijnlijk alle Japanse schepen. Hij manoeuvreerde de St. Louis met briljant zeemanschap en grote tactische vaardigheid toen hij later werd aangevallen door 4 Japanse destroyers. Hij slaagde erin diverse torpedo’s te ontwijken en ondanks een zware treffer door vijandelijk vuur, leidde hij kalm de noodreparaties en bracht zijn schip veilig in de haven terug. Captain Campbell’s inspirerende leiding en het dappere plichtsbesef van zijn commando strekt de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 321
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

4 campaign stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen