TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bothne, Adolph M.

Geboortedatum:
18 april 1905 (LaPorte/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
1 mei 1980
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Boatswain
Eenheid:
U.S.S. Oklahoma (BB-37), U.S. Navy
Toegekend op:
juli 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Z (1941)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke moed, tegenwoordigheid van geest, plichtsbesef en minachting voor zijn persoonlijke veiligheid dienend aan boord van het slagschip U.S.S. Oklahoma (BB-37) tijdens de Japanse aanval op de Amerikaanse Pacific Vloot in Pearl Harbor, Hawaï op 7 december 1941. Nadat de U.S.S. Oklahoma tien minuten na het begin van de aanval was gekapseisd klom bootsman Bothne in een motorsloep waarop hij als stuurman fungeerde. Door knap te manoeuvreren slaagde hij erin een bootlading overlevenden uit het water op te pikken en op Ford Island aan land te zetten. Hij voer toen terug naar de U.S.S. Oklahoma en redde nog een bootlading overlevenden, al degenen die in die omgeving in zicht waren en zette hen ook op Ford Island aan land. Daarna, gedurende de rest van de aanval bleef hij ondanks de bommen en de beschietingen langs de rij slagschepen varen op zoek naar overlevenden. Verder hielp hij na de aanval heel goed bij het bestrijden van branden en het redden van personeel dat in de U.S.S. Oklahoma opgesloten zat. Het optreden van bootsman Bothne gedurende de hele actie strekt hem tot grote eer en paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 304 (July 1942).
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Boatswain
Eenheid:
U.S.S. Nevada (BB-36), U.S. Navy
Toegekend op:
december 1942
Navy and Marine Corps Medal (NMCM)
Aanbeveling:
Wegens heldendom met gevaar voor eigen leven op 7 februari 1942. Toen hij hoorde dat vier mannen, die aan het werk waren in een ruim van de U.S.S. Nevada (BB-36), bedwelmd waren geraakt door H2S gas en door verstikking flauw waren gevallen ging hij met volledige minachting voor eigen leven het ruim in en hielp aanzienlijk bij het redden van het leven van een man voordat hij zelf door het gas bedwelmd raakte.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 309 (December 1942).

Bronnen

Foto