TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fiedler, Walter

Geboortedatum:
26 april 1926 (Braunau/Bohemen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
30 april 1945 (nabij Berlijn/Brandenburg, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Raakte in april 1945 in de buurt van Berlijn vermist en is in 1969 dood verklaard.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gefreiter (Soldaat)
Eenheid:
Fernsprecher Stabsbatterie, II. Abteilung, Artillerie-Regiment 219, 183. Volksgrenadier-Division, Heer
Toegekend op:
28 december 1944
Tijdens de gevechten rond Aken, midden november 1944, kreeg Gefreiter Fiedler opdracht een gebroken telefoonkabel te herstellen. Terwijl hij de kapotte kable zocht, zag hij dat de Geallieerden een aanval met tanks voorbereidden. Hij sprong snel in een schuttersputje en door gebruik te maken van de veldtelefoon die hij had meegenomen kon hij contact maken met zijn afdeling artillerie. Omdat hij het beste zicht had op de Geallieerde tanks nam hij de taak van vooruitgeschoven waarnemer op zich hoewel hij geen ervaring had met het leiden van artillerievuur. Niettemin plaatste hij al gauw salvo na salvo op de tanks. Nadat diverse tanks schade hadden opgelopen door het vuur, braken de andere hun aanval af en trokken zich terug.
Gefreiter Fiedler zou het Ritterkreuz ontvangen voor het afstoppen van wat een gevaarlijke Geallieerde tankaaanval had kunnen worden.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto